Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Γιατί δεν φωνάζουμε για το debate;

  • Photo: SOOC
    Photo: SOOC
Κώστας Γιαννακίδης
Κανένα τηλεοπτικό δίκτυο δεν ασχολήθηκε στα σοβαρά με την αρνητική απάντηση του πρωθυπουργού στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο. Όχι πως το debate θα μας έκανε σοφότερους. Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα είναι, τουλάχιστον, γελοίος. Ο ένας δεν διακόπτει τον άλλον, η κάμερα είναι προσεκτική και ο δημοσιογράφος διαβάζει τις ερωτήσεις σαν παρουσιαστής σε τηλεπαιχνίδι. Όμως, αν μη τι άλλο, η διεξαγωγή ενός debate κρατάει όρθια κάποια προσχήματα. Συντηρεί, ας πούμε, την ψευδαίσθηση για την κανονικότητα αυτής της χώρας και τη θέση της ανάμεσα στις αστικές δημοκρατίες δυτικού τύπου.
Και όμως, αυτός που, υποτίθεται, υπερασπίζεται τον αστικό προσανατολισμό της χώρας και την προσήλωσή της στους κώδικες της Δύσης, είναι εκείνος που αρνείται τον διάλογο. Τον αρνείται επειδή, λέει, ο αντίπαλός του είναι υβριστής. Μόνο που και ο Σαμαράς δεν έχει κατέβει στην αρένα σαν χριστιανός, έτσι δεν είναι; Τέλος πάντων, χάσαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα debate όπου ο ένας δεν θα έχει τι να πει και ο άλλος θα λέει τη δική του αλήθεια. Είναι μια εξέλιξη συμβατή με τα πολιτικά μας ήθη και το επίπεδο του δημοσίου λόγου. Όμως να, θα μου μείνει η απορία σαν τελευταίος κόμπος σε μια δύσκολη κατάποση. Για ποιο λόγο τα μέσα ενημέρωσης, δεν διαμαρτύρονται για τη μη διεξαγωγή debate; Γιατί η ΕΣΗΕΑ δεν εκδίδει μια ανακοίνωση; Έτσι, ρε παιδί μου, για να πούμε ότι ρίξαμε μία τουφεκιά σε μία χαμένη μάχη.
Και τα κανάλια, να έρθουν από δίπλα. Μη μου πείτε ότι δεν τα αφορά η διαδικασία προεκλογικού διαλόγου. Από τη στιγμή που, προεκλογικά, η λειτουργία τους διέπεται από ειδικούς κανόνες, τότε σαφώς και έχουν λόγο και άποψη. Ναι, δεν μπορούν να τους σύρουν σε debate. Ας δείξουν, με κάποιον τρόπο, τη δυσφορία τους. Προβάλλοντας, ας πούμε, highlights από παλαιότερα debate. Για να θλίβονται οι παλιοί και και να γελάνε οι νέοι.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.