Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Der Spiegel: Η συνταγή λιτότητας της Δρ. Μέρκελ δεν λειτουργεί...

Der Spiegel: Η συνταγή λιτότητας της Δρ. Μέρκελ δεν λειτουργεί
Ποιος κυβερνά σε μια δημοκρατία; Οι άνθρωποι ή το κεφάλαιο; Δεν τίθεται θέμα, θα πίστευε κανείς αναφέρει σε άρθρο του Jakob Augstein για την Ελλάδα το Spiegel Online που επιτίθεται στο γερμανικό πολιτικό και δημοσιογραφικό σύστημα αλλά και την Άγκελα Μέρκελ προσάπτοντας τους «αλαζονεία» για τον τρόπο με τον οποίο επιβάλουν στους Έλληνες να επιλέξουν την κυβέρνηση τους στις επόμενες εκλογές.
«Η δημοκρατία διαφέρει από τη δικτατορία στη διαδικασία των εκλογών, εκτός αν ο λαός θέλει να επιλέξει μια κυβέρνηση της αριστεράς» αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου διαπιστώνοντας ότι όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει όπως τώρα στην Ελλάδα ο γερμανικός Τύπος υπερβάλει προβάλλοντας το δικαίωμα για δημοκρατία στην Ελλάδα, και επιβάλλει στην Μέρκελ να ξεκαθαρίσει «τι περιμένουν οι Γερμανοί από τους Έλληνες να εκλέξουν».
«Γιατί δημοκρατία για τους Έλληνες είναι ότι μπορούν να αντέξουν οικονομικά» υποστηρίζουν τότε τα ΜΜΕ στην Γερμανία «Και οι Έλληνες σήμερα είναι χρεωκοπημένοι» αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου του Spiegel καταλήγοντας «Τι αλαζονεία!»
Αντίθετα, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένα σημάδι ελπίδας για τη δημοκρατία στην Ευρώπη. «Ex Oriente lux!» (Φως εξ Ανατολής) αναφέρει ο Jakob Augstein υπενθυμίζοντας με την λατινική αυτή φράση το δυτικό κίνημα του Οριενταλισμού, ενός κινήματος που στόχευε στην αναγνώριση και την κατανόηση της ανατολικής φιλοσοφίας και θρησκείας.
«Στη κρίση του ευρώ η δημοκρατία στην Ευρώπη έχει υιοθετήσει ένα αυταρχικό χαρακτήρα» συνεχίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος υπογραμμίζοντας ότι «ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε το 2011 ότι οι αγορές είναι ανυπόμονες με την φράση: «Η δημοκρατία είναι πολύ αργή» περιγράφοντας αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην Ευρώπη.
Συνεχίζοντας ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρει ότι «Η δημοκρατία εκφυλίζεται σε μια βασιλεία των εμπειρογνωμόνων από εμπειρογνώμονες για τους εμπειρογνώμονες» σημειώνοντας ότι αντί η Ευρώπη να κινείται με τη φράση του Λίνκολν «κυβέρνηση του λαού από το λαό και για το λαό» είναι ποιο κοντά στη φράση του Λένιν «Επιτροπή για τη διαχείριση των υποθέσεων της αστικής τάξης».
Η κρίση του ευρώ έχει διαρκέσει ήδη πέντε χρόνια. Έχει από καιρό γίνει μια χρόνια ασθένεια. Η συνταγή λιτότητας της Δρ. Μέρκελ δεν λειτουργεί. Οι Έλληνες θα ψηφίσουν στις 25 Ιανουαρίου. Και τότε μια κυβέρνηση της αριστεράς θα μπορέσει να διδάξει την δύσμοιρη Ντόκτορ του νεοφιλελευθερισμού το φόβο καταλήγει ο Γερμανός συντάκτης του άρθρου.
«Ο Αλέξης Τσίπρας, η νέα ελπίδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν είναι τρελός. Δεν θέλει να φύγει από την ΕΕ, και το ευρώ δεν είναι προς συζήτηση. Αλλά θέλει να σπάσει τα βάρβαρα μέτρα λιτότητας που η Ευρώπη και το ΔΝΤ έχουν επιβάλει χώρα του» συνεχίζει ο Jakob Augstein.
Θέλει να αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους, να εισαγάγει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, να εξασφαλίσει ότι οι φτωχοί θα πρέπει να λαμβάνουν κουπόνια τροφίμων και να έχουν οι άνεργοι δωρεάν υγειονομική περίθαλψη. Αυτή είναι η Ευρώπη» διαπιστώνει ο Γερμανός δημοσιογράφος.

enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.