Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

"Financial Times": Η ΕΚΤ προχωράει σε αγορά ομολόγων...


undefined
Σε συμφωνία φέρονται να κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Βερολίνο σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που σχεδιάζει η ΕΚΤ και αναμένεται να ανακοινωθεί στη συνεδρίαση της 22ης Ιανουαρίου. Η χρυσή τομή, σύμφωνα με του Financial Times, που βρέθηκε είναι οι...
κεντρικές τράπεζες των 19 χωρών της ευρωζώνης να είναι υπεύθυνες για το χρέος των χωρών τους.

Η Γερμανία, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα των Financial Times, είχε εκφράσει διαφωνίες καθώς δεν επιθυμούσε να αναλάβει το χρέος άλλων χωρών της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο η προσφορά χρήματος από την ΕΚΤ να οδηγήσει σε μια επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων στις χώρες του Νότο.

Ο Γάλλος Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επιβεβαίωσε την Παρασκευή, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation πως ο θεσμός θα εξετάσει την Πέμπτη μια αγορά κρατικών ομολόγων. «Θα πρέπει επίσης να δηλώσουμε αν η αγορά θα αφορά το χρέος ορισμένων χωρών ή θα πρέπει να σταθμισθεί επί του συνόλου της ευρωζώνης», πρόσθεσε. Ωστόσο κύκλοι της ΕΚΤ ανέφεραν πως όλα θα κριθούν στη συνεδρίαση στις 22 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως το γερμανικό περιοδικό Spiegel ανέφερε πως ενδέχεται τα ελληνικά ομόλογα να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα λόγω της χαμηλής τους αξιολόγησης. Ωστόσο κύκλοι που γνωρίζουν τις εξελίξεις θεωρούν ότι ο αποκλεισμός της Ελλάδας θα παραβίαζε όλους τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας. Το ζήτημα σχολίασε και ο ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδοντας τις πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, τονίζοντας πως “με βάση αξιόπιστες πληροφορίες τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνονται”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.