Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Δεν βλέπει πιθανότητα για Grexit το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ
 ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Το ΔΝΤ δεν βλέπει πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά τονίζει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι σοβαρή υπόθεση και η επανεξέταση των συμφωνιών έχει κόστος. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ δεν θέλησε να σχολιάσει τις εκλογές στην Ελλάδα λίγα 24ωρα πριν αυτές πραγματοποιηθούν, ωστόσο τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συζητήσει με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «το Ταμείο σέβεται απολύτως τις δημοκρατικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη». Σύμφωνα με τον κ. Μάρεϊ, το ΔΝΤ περιμένει να συζητήσει για την ολοκλήρωση της επιθεώρησης που εκκρεμεί, προσθέτοντας ότι «θα εμπλακεί πλήρως» στις διαπραγματεύσεις με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές. Οπως όμως είναι λογικό, αυτό θα εξαρτηθεί από τη βούληση της νέας κυβέρνησης να συζητήσει μαζί του.

Σχετικά με το πώς θα γίνουν οι επαφές με τη νέα κυβέρνηση, είπε ότι δεν υπάρχει μία προδιαγεγραμμένη, αυστηρή διαδικασία αλλά πολλοί τρόποι, όπως μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Πρέπει να σημειωθεί ότι προτού προσκληθεί να επιστρέψει η αποστολή του ΔΝΤ, οι πρώτες επαφές γίνονται συνήθως διερευνητικά, για τη διαμόρφωση της ατζέντας, και δεν έχουν διαπραγματευτικό χαρακτήρα.
Ερωτώμενος για την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει διεθνής διάσκεψη για το χρέος, ο κ. Μάρεϊ δήλωσε ότι δεν σχολιάζει ζητήματα που σχετίζονται με τις εκλογές, ωστόσο γενικά τόνισε ότι σε κάθε αξιολόγηση από το ΔΝΤ γίνεται πάντα μία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, κάτι που θα γίνει και όταν ολοκληρωθεί η εκκρεμής αξιολόγηση. Οπως πρόσθεσε μάλιστα, υπάρχουν πολλοί λόγοι που επηρεάζουν αν αυτό είναι βιώσιμο.

Σχετικά δε με την πρόσφατη δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναφερόμενη στην Ελλάδα τόνισε ότι «το χρέος είναι χρέος», εκτίμησε ότι αυτό που είπε η διευθύντρια είναι «ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, και η επαναδιαπραγμάτευση ή αλλαγή των όρων έχουν δομικές επιπτώσεις».
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.