Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Διεθνής Τύπος: Νίκη ΣΥΡΙΖΑ, εφικτό το κούρεμα, ανέφικτο το Grexit...


undefinedΚόντρα στην κινδυνολογία της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο grexit, μετά από εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ολοένα και πληθαίνουν τα...
δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, τόσο σε επίπεδο δημοσιογραφικής ανάλυσης, όσο και σε επίπεδο δηλώσεων κορυφαίων στελεχών της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, που ξεκαθαρίζουν ότι δεν "βλέπουν" κανέναν τέτοιον κίνδυνο.
Απεναντίας, υποστηρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στις ευρωπαϊκές πολιτικές και ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη, καθώς και η αναγκαιότητα να υπάρξουν λύσεις σε πολιτικό επίπεδο, που να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Ενδεικτικά, η Τζιάνι Πιτέλα, Πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, δηλώνει σε συνέντευξή της στην EurActiv: "Η Ελλάδα είναι ουσιαστικό μέρος της ΕΕ και της ευρωζώνης». «Δεν βλέπω κανέναν κίνδυνο Grexit (…) Η Συνθήκη είναι σαφής: η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη".
Στο ίδιο μήκος κύμματος και ο Φίλιπ Λάμπερτς, συμπρόεδρος της Ευρωομάδας των Πρασίνων, που σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, τόνισε: "Μετά από πέντε χρόνια μιας οδυνηρής και μονομερούς πολιτικής, η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή. Είναι ανάγκη να υπάρξει μια στροφή από τη λιτότητα προς μια βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι επείγον να υπάρξουν λύσεις σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου το ελληνικό δημόσιο χρέος να γίνει βιώσιμο".
"Η Ιρλανδία φαίνεται να στηρίζει τη διάσκεψη για το ελληνικό χρέος" αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης euobserver.com, όπου επισημαίνεται ότι ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν φέρεται σύμφωνα με ρεπορτάζ των Irish Times να δήλωσε σε συνάντηση Ιρλανδών πρέσβεων στο Δουβλίνο ότι δεν απορρίπτει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, στην οποία θα συζητηθεί το ελληνικό, το ιρλανδικό, το ισπανικό και το πορτογαλικό χρέος.
" Μόνο όποιος παρουσιάζει ανάπτυξη θα πρέπει να πληρώνει τόκους", υπογραμμίζει ο Μαρσέλ Φράτσερ σε άρθρο του στον Spiegel.
Η Handelsblatt, απαντώντας στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα που δημοσίευσε χθες η ίδια εφημερίδα, επισημαίνει ότι "δεν φοβίζει τόσο μια πιθανή νίκη το Βερολίνο. Ο κυβερνητικός συνασπισμός χαιρετίζει τους μετριοπαθείς τόνους. Οι οικονομολόγοι θεωρούν μερικές απαιτήσεις δικαιολογημένες".
Υπό το ίδιο πρίσμα, η Moody's σημειώνει ότι "μια πιθανή έξοδος χώρας από το ενιαίο νόμισμα θα είναι μια κρίσιμη στιγμή για το ευρώ: θα δείξει ότι η νομισματική ένωση μπορεί είναι διασπάσιμη και όχι μη αναστρέψιμη". "…το ενδεχόμενο ενός Grexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες πιέσεις στις αγορές και έναν νέο κύκλο ύφεσης στην Ευρωζώνη".
Αναπόφευκτο θεωρεί ένα ακόμη κούρεμα του ελληνικού χρέους ο καθηγητής Δημοσιονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σαιντ Γκάλεν και πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Υψηλών Μελετών, Κρίστιαν Κοισνίγκ, συμπληρώνοντας ότι "οτιδήποτε άλλο θα ισοδυναμούσε με αναβολή της χρεοκοπίας".
Θερμότερα υποδέχεται το ενδεχόμενο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο Jens Nordvig (Director της Nomura Securities), σε άρθρο του στο Fortune: "Μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στις ευρωπαϊκές πολιτικές".
"…Οι πιστώτριες χώρες θα ξεκινήσουν συνομιλίες με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ελλάδα", ξεκαθαρίζει ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, εισηγητής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU για θέματα κρατικού προϋπολογισμού.
"Εφόσον η Ελλάδα αποκτήσει μια αριστερή κυβέρνηση, ικανή να συνομιλήσει με Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, η θέση της χώρας μέσα στο ευρώ θα καταστεί αυτόματα ασφαλής", τονίζει και το Unicredit...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.