Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Ο έβδομος Πρόεδρος

Παντελής ΜπουκάλαςΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
 Δεν πρέπει να έχει ξανασυμβεί: Μόνο δυο-τρεις εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας (κοντά στις είκοσι, αν υπολογίσουμε και όσες δεν αναρτώνται ούτε καν στα αθηναϊκά περίπτερα) πρόβαλλαν ως κύριο πρωτοσέλιδο θέμα τους την απόφαση του κ. Αλέξη Τσίπρα να προτείνει τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με μάλλον ανίσχυρα επιχειρήματα και ρισκάροντας την εσωκομματική ηρεμία χάριν κάποιας ευρύτερης συναίνεσης. Με τον αιφνιδιαστικό της χαρακτήρα, η επιλογή αυτή άφησε αποσβολωμένο τον κ. Αβραμόπουλο, αμήχανη, αν όχι ψυχρή, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μουδιασμένους (τουλάχιστον) τους παραδοσιακούς αριστερούς ψηφοφόρους του, εκνευρισμένο τον κ. Σαμαρά και ενθουσιασμένο τον αίφνης δικαιωμένο κ. Καραμανλή.

Η υποδοχή πάντως του όλου θέματος από τον Τύπο ήταν υποβαθμισμένη. Ενας μάλιστα «λαθρόβιος» πρωτοσέλιδος τίτλος ήταν της κατηγορίας των χυδαίων, από εκείνους που έλκουν το περαστικό βλέμμα ισχυρότερα απ’ ό,τι οι σοβαροί. Μικρή κάλυψη δόθηκε και στη ρελάνς του «Ποταμιού» με τον κ. Νίκο Αλιβιζάτο. Με την κίνηση αυτή το κόμμα του κ. Σταύρου Θεοδωράκη επιχείρησε να υπερκεράσει «από τα αριστερά» τον ΣΥΡΙΖΑ, ίσως για να αμβλύνει τις εντυπώσεις που αφήνει η κεντροδεξιοσύνη του στα οικονομικά.

Μία μάλλον ράθυμη δοκιμή εξήγησης θα στεκόταν στο γεγονός ότι «όλα έχουν ειπωθεί» από κανάλια, ραδιόφωνα και Διαδίκτυο πολύ πριν κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες. Εως τώρα, όμως, αυτό το δεδομένο δεν εμπόδιζε τα φύλλα να αναδείξουν με το πρωτοσέλιδό τους θέματα υποτίθεται «καμένα». Αν κατέληγαν άλλωστε να πιστέψουν πως η δουλειά τους γίνεται πια από τις άλλες εκδοχές της δημοσιογραφίας (την ερτζιανή, τη γυάλινη, την ψηφιακή), καλύπτοντας μάλιστα όλες τις προσδοκίες των αναγνωστών-θεατών-ακροατών, απλώς θα έπαυαν να εκδίδονται. Και όλοι εμείς οι «χάρτινοι» θα αναζητούσαμε αλλού τα υπόλοιπα ένσημα. Δεύτερη εξήγηση, πιο κοντά στα πράγματα, η κορύφωση του ενδιαφέροντος για τις διαπραγματεύσεις. Η κορύφωση αυτή επιβάλλει την ανάδειξη των νέων επεισοδίων στο τρίγωνο Αθήνα-Βρυξέλλες-Βερολίνο, από τη σκοπιά κάθε φύλλου (αλγεινή, σημειωτέον, και όχι για πρώτη φορά, η πρωτοσέλιδη καπηλική αναφορά της υπερλαϊκιστικής «Kontra» στο εβραϊκό Ολοκαύτωμα, με στόχο την πρόκληση εφιαλτικά χυδαίων συνειρμών). Και πάλι, η μακρά ιστορία της τυπογραφίας προσφέρει σελιδοποιητικές λύσεις που επιτρέπουν την ισότιμη παρουσίαση δύο θεμάτων μείζονος σημασίας.

Το ζήτημα όμως δεν είναι τεχνικής φύσεως. Απλώς φαίνεται πως δεν αποδίδεται ιδιαίτερη αξία όχι τόσο στην εναλλαγή στην Προεδρία και στον νέο ένοικο του προεδρικού μεγάρου όσο στον ίδιο τον θεσμό. Ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Κάρολος Παπούλιας δεν συνέβαλε ιδιαίτερα, κυρίως προς το τέλος της θητείας του, στην επίρρωση του αξιώματος. Μακάρι ο διάδοχός του να μας αφήσει στο τέλος... Παυλόπουλους, αποσβολωμένους δηλαδή μπροστά στην επιτυχία του.

Έντυπη "KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.