Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Η σεισμολογία έχασε τη «φωνή της λογικής»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
 «Στην Eλλάδα θα πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για έναν μεγάλο σεισμό» δήλωνε ο σεισμολόγος Γιώργος Σταυρακάκης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» τον Απρίλιο 2002, ως διευθυντής τότε του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
«Μην περιμένετε από τον κόσμο να το συνειδητοποιήσει εύκολα· υπάρχει πάντα και ο ψυχολογικός παράγοντας. Πρέπει όμως να μας γίνει συνείδηση ότι πρέπει να αυξηθεί η ασφάλεια των κατασκευών, ειδάλλως ό,τι και να πούμε δεν έχει νόημα. Διερωτώμαι πώς μπορεί κάποιος να χτίζει ένα αυθαίρετο και να βάζει μέσα την οικογένειά του, χωρίς να σκεφτεί τι μπορεί να συμβεί. Επίσης, καλό είναι όλοι μας να κάνουμε κάτι που είναι συνηθισμένο σε άλλες χώρες και σπάνιο στην Eλλάδα: μια συζήτηση με την οικογένειά μας, για το τι πρέπει να γνωρίζουμε σε περίπτωση σεισμού. Στην Iαπωνία, σε περίπτωση σεισμού, ο κόσμος δεν τρέχει στα μπαλκόνια για να πηδήξει από κάτω... Οσο περισσότερα γνωρίζουμε τόσο συμβάλλουμε στην ελαχιστοποίηση# των αποτελεσμάτων ενός ισχυρού σεισμού».
Ο διακεκριμένος σεισμολόγος, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών, έπειτα από ολιγόμηνη μάχη με τον καρκίνο, ήταν πάντα «η φωνή της λογικής». Ενας επιστήμονας πολύ αγαπητός όχι μόνο στη σεισμολογική κοινότητα, αλλά και στο ευρύ κοινό, καθώς έδινε πάντα μια ψύχραιμη και αξιόπιστη άποψη στα χτυπήματα του Εγκέλαδου.
Ο Γιώργος Σταυρακάκης, διδάκτωρ σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και συνέχισε ως σεισμολόγος-ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, του οποίου διετέλεσε διευθυντής για οκτώ έτη. Ανέπτυξε πλούσιο επιστημονικό έργο και υπηρέτησε τη σεισμολογία από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς επιστημονικούς φορείς. Το 2009 εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και κατά τη διάρκεια της θητείας του διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11:00 π.μ. στο κοιμητήριο Μελισσίων.
από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.