Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Αναλυτές βλέπουν ξανά πολιτικές εξελίξεις στον δρόμο της συμφωνίας ΣΥΡΙΖΑ-Ευρώπης


Δυο αναλύσεις ξένων χρηματοπιστωτικών οίκων για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης Τσίπρα βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, εκτιμά η Credit Suisse. Ελάφρυνση χρέους χωρίς "κούρεμα" με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις το πιθανότερο σενάριο ενώ αναφέρει ότι οι πρώτες διακηρύξεις της κυβέρνησης στέλνουν διφορούμενα μηνύματα.

Η απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού, η πρόθεση για το πάγωμα ορισμένων από τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί και η συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στήνουν το σκηνικό δύσκολων διαπραγματεύσεων, τονίζουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου. Κατά τους ίδιους μια συμφωνία με το κεντρο-αριστερό και φιλοευρωπαϊκό «Ποτάμι» θα είχε βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει πιο γρήγορα σε μια συμφωνία με την Ευρώπη. 

Αναλυτικά εδώ.
Οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και στο τέλος θα οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις εκτιμά η Nomura. Υποστηρίζει ότι η τρέχουσα κυβέρνηση δεν έχει τη δύναμη ώστε να εκπληρώσει ένα τέτοιο έργο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις. Ένας τρόπος ώστε να κερδίσει χρόνο είναι να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, κάτι που έχει απορρίψει.

Ακόμα και στην περίπτωση που υπήρχε μια εναλλακτική συμφωνία με τους δανειστές, αυτή θα χορηγείτο στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούσε μεταρρυθμίσεις που απέρριπτε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, τονίζει η Nomura. Ο διεθνής οίκος κρίνει μη ρεαλιστική την υπόθεση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επιτρέπει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας μέσω εντόκων γραμματίων, χωρίς την παρουσία ενός προγράμματος για την Ελλάδα.

Αναλυτικά εδώ.

parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.