Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Νίκος Ξυδάκης, θέληση για αλλαγές σε πολλά μέτωπα


 Ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, χθες, στην οδό Μπουμπουλίνας.
Aλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο των μεγάλων μουσείων της χώρας μελετά ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ώστε να λειτουργούν κατά το πρότυπο του Μουσείου Ακρόπολης. Για να γίνουν ευέλικτα, με διοικητική αυτοτέλεια, αλλά και να έχουν διάρκεια οι διοικήσεις τους. Εδειξε να γνωρίζει καλά τα προβλήματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού και του Επιγραφικού, ενώ δεν απέκλεισε να εξεταστούν τα θετικά χαρακτηριστικά του Μουσείου Ακρόπολης αλλά και της Εθνικής Πινακοθήκης, που επίσης λειτουργεί ως ΝΠΔΔ, ώστε να αναμορφωθεί η λειτουργία των κορυφαίων μουσείων της χώρας.
Δεν μετακομίζει το ΥΠΠΟ
Ο κ. Ξυδάκης μίλησε για ένα γενικότερο νοικοκύρεμα, που θα περιλαμβάνει από την άμεση και βαθιά αναμόρφωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, τη διεύρυνση των ωραρίου λειτουργίας των μουσείων με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, την αποκέντρωση ως πολιτική πολιτισμού και τις ανταλλαγές των εποπτευόμενων φορέων μεταξύ τους, τη λειτουργία του ΕΜΣΤ, αλλά και την εξέταση των προβλημάτων του Μεγάρου Μουσικής, το οποίο χαρακτήρισε ως «ένα μεγάλο φέσι στο κεφάλι του ελληνικού κράτους». Δεν θα μετακομίσει το ΥΠΠΟ στο εργοστάσιο Τσαούσογλου στην Πειραιώς 260 παρότι αυτή τη στιγμή δαπανά 49.100 τον μήνα για το κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας.
Θερινό ωράριο. Για τη διεύρυνση του θερινού ωραρίου λειτουργίας 33 χώρων και μουσείων θα γίνουν προσλήψεις 1.200 ατόμων (εποχικό προσωπικό) μέσω ΑΣΕΠ, δήλωσε ο αν. υπουργός, ενώ η ΠΕΥΦΑ από την πλευρά της ισχυρίζεται πως δεν αρκούν οι 999 φύλακες (τα υπόλοιπα άτομα είναι άλλες ειδικότητες). Επίσης δεν έγινε σαφές χθες γιατί το μέτρο ξεκινά με τους 33 χώρους - μουσεία και όχι τους 46 όπως είχε ανακοινώσει επί υπουργίας του ο κ. Κ. Τασούλας.
ΤΑΠ. Αλλαγές στη δομή του ταμείου που διαχειρίζεται τα έσοδα από τα εισιτήρια των μουσείων - αρχαιολογικών χώρων και των πωλητηρίων τους για να ανταποκριθεί το ταμείο άμεσα και να γίνει ο αιμοδότης του υπουργείου, με νέους τρόπους. Ο τζίρος των 70 εκατ. ευρώ που καταγράφεται έως τώρα θα μπορούσε να ξεπεραστεί, ενώ επιτακτική θεωρείται η ανάγκη ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου με αντικείμενα καθώς και άυλα πολιτιστικά αγαθά. «Είναι ένας οργανισμός που φορτωνόταν διάφορα και στο τέλος έχασε τον προορισμό του», είπε ο αν. υπουργός, ανακοινώνοντας ότι θα αλλάξει το Δ.Σ. και ότι με το υπουργείο Ερευνας μελετούν τον συνδυασμό προγραμμάτων για την ανάπτυξη πρωτότυπων προϊόντων.
ΕΜΣΤ. Βρέθηκε τρόπος για να «ξεκλειδώσουν» τα χρήματα της δωρεάς του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος προς το μουσείο. Την παραλαβή του έργου την προσδιόρισε το ερχόμενο δίμηνο, ενώ τόνισε πως θα αποκατασταθεί ηθικά η κ. Αννα Καφέτση, τέως διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, την οποία θα δει σύντομα. Ο σκοπός του είναι να «γίνουν λαμπρά εγκαίνια και να ανοίξει το μουσείο με όσα έργα είναι διαθέσιμα, να μπει ο κόσμος και να το ευχαριστιέται».
Αλλαγές σε πρόσωπα. «Παραλάβαμε πολλούς οργανισμούς με διοικήσεις που πρέπει να αντικατασταθούν», τόνισε αναφερόμενος στους εποπτευόμενους φορείς που πρέπει να αλλάξουν. Κάποιοι υπέβαλαν παραιτήσεις, σε άλλους θα ζητηθεί. Ανακοίνωσε επίσης ότι εκταμιεύθηκαν σε πολλούς οργανισμούς πάνω από το 50% της ετήσιας επιχορήγησής τους με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΚΘΒΕ. Σπόντες όμως εξαπέλυσε για το Θεατρικό Μουσείο, με το χρέος των 700.000 ευρώ που δεν μπορεί να τα βρει με την Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων. «Δεν μπορούν να διαχειριστούν τα του οίκου τους».
Ο κ. Ξυδάκης φαίνεται έτοιμος να λύσει και την εκκρεμότητα με τη θέση διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, που παραμένει κενή. Θα γίνει διαγωνισμός, είπε, δεν αρνήθηκε ότι μπορεί να είναι διεθνής, και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει άλλο μουσείο στον κόσμο που να έχει μόνο πρόεδρο», αναφερόμενος στον Δημήτρη Παντερμανλή.
Μέγαρο. «Το κράτος είναι εγγυητής των δανείων του, θα πρέπει να σπεύσει να τα καλύψει και να πάρει στην ιδιοκτησία του το κτιριακό συγκρότημα». Αναφέρθηκε σε δύο φανερά δάνεια, «αλλά υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις, άδηλες ή λανθάνουσες». Δεν απέκλεισε να γίνει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, αλλά και να αναζητηθούν ευθύνες. Το Μέγαρο Μουσικής πρόσφερε πολλά στον αθηναϊκό πολιτισμό, από την άλλη όμως «ως κατασκευή και διαχείριση πρόσφερε ένα άλλο μοντέλο: μια ιδιωτική τρέλα με δημόσιο χρήμα». Μίλησε επίσης για «υπόγειο τάφο του Ραμσή» και στιγμές μεγαλομανίας, ενώ το κατηγόρησε ότι η σχέση με την ΚΟΑ και τη Λυρική «ήταν δεσποτική και άθλια». Για εκείνους που περιμένουν επιχορηγήσεις ήταν κατηγορηματικός. Μίλησε για «συσσίτια προς ημετέρους», που είδαμε στο παρελθόν, επίσης για θεατρικά σχήματα που έπαιρναν χρήματα και δεν απέδιδαν έργο, και άλλα που έκαναν παραστάσεις με καταναλωτικά δάνεια.
από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.