Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Κρίσιμο το αυριανό διοικητικό συμβούλιο ΕΚΤ για τη ρευστότητα


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
 Καθοριστικής σημασίας για τη ρευστότητα των εγχώριων τραπεζών και ευρύτερα την κατάσταση στην Ελλάδα, θα είναι η αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που θα αποφασίσει για την ανανέωση της παροχής ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA). Αν και θεωρείται απίθανο η ΕΚΤ να προχωρήσει σε ριζικές κινήσεις, πολύ περισσότερο να διακόψει την παροχή ρευστότητας, ωστόσο, οι τράπεζες αγωνιούν για τις επιπτώσεις στην ψυχολογία εξαιτίας της χθεσινής ρήξης και του τελεσιγράφου της ερχόμενης Παρασκευής. Οι τράπεζες σημειώνουν ότι ένα ατύχημα ρευστότητας θα μπορούσε να προκύψει και από καθαρά ψυχολογικούς λόγους. Πολύ περισσότερο τη στιγμή που οι τράπεζες «αιμορραγούν» καθημερινά: από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι σήμερα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί πάνω από 20 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών τις τελευταίες ημέρες λόγω της αβεβαιότητας και της κακής πορείας των διαπραγματεύσεων καταγράφεται αύξηση των εκροών καταθέσεων. Ερώτημα αποτελεί το τι θα κάνει η ΕΚΤ στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στο τελεσίγραφο του Eurogroup, κάτι που επιτείνει την ανησυχία και εντείνει τις πιέσεις ρευστότητας.

Οπως σημειώνουν στην «Κ» τραπεζικές πηγές είναι εξαιρετικά απίθανο αύριο να τεθεί ζήτημα διακοπής της παροχής ρευστότητας, ωστόσο είναι σαφές ότι όσο δεν υπάρχει συμφωνία με τους εταίρους και συνεχίζονται οι εκροές καταθέσεων, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για ένα ατύχημα ρευστότητας. Ο Πίτερ Πραέτ μέλος του Εκτ. Συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας σε δημοσιογράφους σημείωσε ότι η έκτακτη χρηματοδότηση που παρέχεται στις ελληνικές τράπεζες είναι προσωρινή, αλλά σε περιόδους συστημικών κρίσεων απαιτείται ευελιξία ως προς το πόσο μπορεί τελικά να διαρκέσει. Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί θέμα διακοπής της παροχής ρευστότητας, μέσω ELA, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, όπως πιστοποιήθηκε και από το πρόσφατο stress test της ΕΚΤ. Οπως σημειώνουν η ΕΚΤ είχε παλαιότερα απειλήσει με διακοπή ρευστότητας την Ιρλανδία και την Κύπρο, ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις οι τράπεζες ήταν χρεοκοπημένες.

Επιπλέον εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα είναι αυτή που θα πυροδοτήσει «μεγάλες» εξελίξεις, τουλάχιστον όσο οι δύο πλευρές βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν έχει εκπνεύσει η προθεσμία της 28/2. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να ακολουθήσει μια πιο συντηρητική στάση εγκρίνοντας ρευστότητα με το «σταγονόμετρο». Είναι πολύ πιθανό η ΤτΕ, για την αντιμετώπιση των μεγάλων εκροών να καταθέσει αύριο αίτημα για νέα αύξηση του ορίου (σήμερα είναι στα 65 δισ.). Σημειώνεται ότι ο ELA χορηγείται μόνο με την παροχή εγγυήσεων και σύμφωνα με ανάλυση της JP Morgan, με τον σημερινό ρυθμό απόσυρσης των καταθέσεων (περίπου 2 δισ./εβδομάδα) τα στοιχεία ενεργητικού (δάνεια, ομόλογα, καλυμμένα ομόλογα κ.ά.) που μπορούν να διαθέσουν οι εγχώριες τράπεζες ως ενέχυρα στην ΕΚΤ επαρκούν για 14 εβδομάδες.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.