Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων στο επίκεντρο του κυβερνητικού συμβουλίου

Την Κυριακή θα σταλεί στις Βρυξέλλες - Βαρουφάκης: «εμείς ελπίζουμε και είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το ναι από τους θεσμούς»

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων στο επίκεντρο του κυβερνητικού συμβουλίου
                    Ο κ. Βαρουφάκης προσέρχεται στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβούλιου το Σάββατο



  Η απόφαση του χθεσινού Eurogroup οι δυνατότητες που διανοίγονται για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης αλλά και η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα στείλει η κυβέρνηση την Δευτέρα στους εκπροσώπους των θεσμών συζητήθηκαν στην μαραθώνια συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ενημέρωσαν το κυβερνητικό συμβούλιο ενώ οι υπουργοί έκαναν πολλές ερωτήσεις για το κλίμα των διασκέψεων στις Βρυξέλλες και τα λεπτά σημεία της κατ' αρχήν συμφωνίας. Πάντως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στις «τοποθετήσεις τους επικρότησαν το σημαντικό βήμα που έγινε με τη χθεσινή απόφαση, όπου για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται και κερδίζει σημαντικά οφέλη».

Σε ενημέρωση που έκανε μετά την συνεδρίαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι θα χρειαστεί να υπάρξουν διαβουλεύσεις και στο επόμενο Eurogrοup. Υπογράμμισε δε ότι οι μεταρρυθμίσεις που συζητούνται είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και αναζητείται κοινός τόπος με τους εταίρους. Διευκρίνισε πάντως ότι«δεν τίθεται θέμα συζήτησης για επαναφορά της διαπραγμάτευσης της προηγούμενης κυβέρνησης».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε μετά την λήξη του Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών  ο οποίος ανέφερε ότι «η σύνταξη της λίστας των μεταρρυθμίσεων θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή και θα σταλεί»ενώ  πρόσθεσε: «εμείς ελπίζουμε και είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το ναι από τους θεσμούς». Σημείωσε δε ότι «αν οι εκπρόσωποι των θεσμών πουν όχι στις μεταρρυθμίσεις την Δευτέρα, θα συγκληθεί νέο Eurogroup την Τρίτη».

Νωρίτερα σε συζήτηση του με τους δημοσιογράφους ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση είναι σε πλήρη συνεννόηση με τους εταίρους της. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα καταρτιστεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και τη Δευτέρα θα σταλθεί». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πάλι κ. Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι «δεν είναι κάτι πολύπλοκο, είναι μια εύκολη διαδικασία».

Παρά την αισιοδοξία τα πράγματα βέβαια μόνο εύκολα δεν είναι. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μείνουν έξω από το δικό της σχέδιο των μεταρρυθμίσεων οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Έτσι επιμένει ότι δεν θα υπάρχει στο πακέτο το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Σε καμία περίπτωση λέει δεν θα δεχθεί μειώσεις συντάξεων και μισθών. Επίσης ότι τα δύο νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει για τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και για την ρύθμιση των χρεών σε 100 δόσεις θα συνεχίσουν τον δρόμο τους για την Βουλή αφού  κατά την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από την συμφωνία της Παρασκευής.

Αντίθετα το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης επικεντρώνει στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την καταπολέμιση της διαφθοράς και την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Βέβαια για να ισχύσει τελικά η συμφωνία θα πρέπει να πάρει την έγκριση από τους εκπροσώπους των θεσμών την Δευτέρα βράδυ. Θα γίνει τηλεδιάσκεψη με τους Λαγκάρντ, Ντράγκι και Μοσκοβισί.

από tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.