Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Πώς είδε ο Ιταλικός τύπος τίς χθεσινή σύνοδο κορυφής τών Βρυξελλών...

La Stampa: Πιο κοντά η λύση με την Ελλάδα...

La Stampa: Πιο κοντά η λύση με την ΕλλάδαΕκτεταμένη αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και την αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, κάνει ο ιταλικός Τύπος.
«H Ελλάδα, πιο κοντά η διάσωση. Στην ευρωπαϊκή διάσκεψη έγιναν τα πρώτα βήματα για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Αθήνας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαθέτει άλλα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Αντίο στην τρόικα» τιτλοφορεί η Λα Στάμπα. «Σήμερα εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης θα συναντήσουν τους θεσμούς που στο παρελθόν συνέθεταν την τρόικα και θα ξεκινήσουν την ταχεία πορεία, η οποία θα πρέπει να φέρει τη λύση με άσπρο καπνό» σημειώνει η εφημερίδα.

«Άνοιγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα: Διαπραγματευόμαστε» είναι ο τίτλος της εφημερίδας της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο, η οποία υπογραμμίζει ότι «ξεκίνησε η πορεία προς ένα διαφορετικό σχέδιο. Η λέξη τρόικα φεύγει και η Μέρκελ δηλώνει: Είμαστε έτοιμοι για διαπραγμάτευση».

«Η κατάσταση μπόρεσε να βγει από το αδιέξοδο μετά από συνάντηση, χθες, του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ» γράφει η Μεσατζέρο. Σε ό,τι αφορά, δε, τη στάση της ιταλικής κυβέρνησης, τονίζει:

«Ο Ματέο Ρέντσι θα είναι ικανοποιημένος αν η Μέρκελ σταματήσει να είναι άκαμπτη με τον Τσίπρα, "διότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα πρέπει οπωσδήποτε να σωθεί". Και θα είναι ευτυχής αν τη Δευτέρα το Eurogroup πετύχει, επιτέλους, έναν συμβιβασμό σχετικά με το χρέος της Αθήνας. "Αλλά για αυτό τον στόχο θα πρέπει να εργασθεί η Κομισιόν και οι υπουργοί Οικονομικών είναι αυτοί που πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί συμφωνία" όπως εξηγεί o υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Σάντρο Γκότζι».

Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα αναφέρει ότι «η Ιταλία είναι εκτεθειμένη, οικονομικά, με δάνεια προς την Ελλάδα τα οποία ξεπερνούν τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, βάσει υπολογισμών της τράπεζας Barclays». Ποσό το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα, αντιστοιχεί στο 3,8% του ιταλικού ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά, τέλος, την πορεία των διαπραγματεύσεων υποστηρίζει: 
«Τώρα, ο συμβιβασμός μοιάζει πιο εφικτός. Φτάνει να αποφασιστεί πώς πρέπει να ονομαστεί (η Αθήνα δεν δέχεται την επέκταση του "μνημονίου" της τρόικας). Στη συνέχεια οι Βρυξέλλες, κερδίζοντας τις γερμανικές αντιστάσεις, θα μπορέσουν να εγγυηθούν περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση Τσίπρα, παρέχοντάς της χρηματοοικονομική υποστήριξη μέχρι το καλοκαίρι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.