Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις...


undefinedΣυγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά θα επιτευχθεί ένας έντιμος συμβιβασμός με τους εταίρους επικρατεί στην Αθήνα, με την κυβέρνηση να...
προετοιμάζεται πυρετωδώς για την τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, θα μεταβεί στο αυριανό έκτακτο Eurogroup με πακέτο πέντε σημείων με στόχο στον ένα ή τον άλλο βαθμό να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου. Η Αθήνα επιμένει μεταξύ άλλων:

• Σε πρόγραμμα-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου, αντί τέλους Μαΐου που αρχικά προγραμμάτιζε, με το 30% των δεσμεύσεων του Mνημονίου είτε να καταργείται, είτε να αντικαθίσταται με πακέτο δέκα τουλάχιστον μεταρρυθμίσεων που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση με τη συνδρομή του ΟΟΣΑ.
• Σημαντική μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, με τη νέα κυβέρνηση να αποδέχεται πλεόνασμα το ανώτατο στο 1,5% του ΑΕΠ, αντί 3%.
• Διευθέτηση του χρέους με swaps και άληκτα ομόλογα.
• Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η Αθήνα , επίσης εμμένει στην άμεση εκταμίευση του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, αλλά και στην αύξηση του ορίου για την έκδοση έντοκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, ενώ ζητά να αξιοποιηθούν και τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Τις προθέσεις της Αθήνας αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ περισσότερο συγκρατημένος υπήρξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που δήλωσε απλώς ότι «διεξάγονται άτυπες συζητήσεις σε πολλά επίπεδα».

Ο Άνχελ Γκουρία

Σήμερα φτάνει στην Αθήνα ο ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, ο οποίος θα έχει τετ α τετ με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ αύριο θα συναντηθεί στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη Σύνοδο Κορυφής

Την Πέμπτη ο Αλ. Τσίπρας θα έχει την παρθενική του εμφάνιση σε Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα. Στο περιθώριο της Συνόδου είναι πιθανό να υπάρξει συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, αν και η ελληνική πλευρά δεν έχει υποβάλει παρόμοιο αίτημα στο Βερολίνο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η πρόταση της πλειοψηφίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει το Σαββατοκύριακο, γεγονός που προϊδεάζει ότι το όνομα του υποψηφίου είναι πιθανό να μην έχει οριστικοποιηθεί...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.