Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Αναμένοντας το «πράσινο φώς» από το Eurogroup

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στις 15:00 ώρα Ελλάδος θα συνεδριάσει το Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένεται ότι θα επικυρώσει την συμφωνία, με βάση την λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Αθήνα.
Αυτή την στιγμή η ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ αξιολογούν ττον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων ώστε να ενημερώσουν το Eurogroup που θα συνεδριάσει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης  και το οποίο πρέπει να δώσει το πράσινο φως για την επέκταση του προγράμματος. Στη συνέχεια  πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία επικύρωσης της τετράμηνης παράτασης  από τα έξι εθνικά κοινοβούλια που πρέπει να ψηφίζουν οποιαδήποτε αλλαγή στο ελληνικό πρόγραμμα
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες τόνισε ότι η πρώτη αποτίμηση της Επιτροπής επί του ελληνικού καταλόγου είναι θετική και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία θα προχωρήσει.
Ο κ. Νταισελμπλούμ σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εξειδικεύσουν περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις αυτές, το αργότερο ως το τέλος του Απριλίου. «Να μη χανουμε χρόνο, ας περάσουμε στις πράξεις» είπε χαρακτηριστικά
Επανέλαβε μάλιστα, ότι μόνο η εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των SMPs (κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα). «Το σημαντικό είναι το πρόγραμμα να βρίσκεται σε σωστή τροχιά» ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας επιπλέον υποστήριξης προς την Ελλάδα, μετά το καλοκαίρι. Ερωτηθείς αν μετά το καλοκαίρι η Ελλάδα θα μπορούσε να περάσει στη λεγόμενη ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL), επισήμανε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Τόνισε, πάντως, ότι για να μπορέσει μια χώρα να πάρει αυτήν την προληπτική γραμμή στήριξης θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις αγορές και να μπορεί να χρηματοδοτείται, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.
Εξάλλου, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απάντησε ότι -όπως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ έχουν ήδη επισημάνει- το «GREXIT" δεν βρίσκεται υπό συζήτηση. «Η ευρωζώνη πρεπει να μείνει ενωμένη στα δύσκολα» τόνισε και υπογράμμισε: «Επιθυμούμε το ίδιο που θέλει η νέα ελληνική κυβέρνηση, να έχει η Ελλάδα τη θέση της στην ευρωζώνη». Ανέφερε, δε, ότι οι μόνοι που προετοιμάζονταν για GREXIT ήταν οι Βρετανοί, οι οποίοι δεν ανήκουν στην ευρωζώνη.
 από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.