Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Financial Times : Εκπληξη η απόρριψη του ελληνικού αιτήματος...

                                                      
 ...από τη γερμανική κυβέρνηση.
«Η Γερμανία απέρριψε το αίτημα της Αθήνας για επέκταση του προγράμματος διάσωσης, παρά την σημαντική στροφή 180 μοιρών από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία για πρώτη φορά την Πέμπτη υποσχέθηκε να..
ολοκληρώσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από το τρέχον πρόγραμμα», αναφέρουν οι Financial Times στο ρεπορτάζ για τις ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό αίτημα.
«Η ταχεία απόρριψη από το Βερολίνο, μετά από αυτό που πολλοί είδαν ως σχεδόν πλήρη συνθηκολόγηση από την Αθήνα, είναι απλώς η τελευταία σε μια σειρά από «καταρρεύσεις» στην συζήτηση για το πώς μπορεί η Ελλάδα να παραμένει σε χρηματοδότηση», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.
«Αλλά έστω και την ύστατη στιγμή», συνεχίζουν οι FT, «αυτή η εξέλιξη αυξάνει τις πιθανότητες πλέον η Αθήνα να μπει χωρίς πρόγραμμα στον Μάρτιο, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010, κάτι που πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης φοβούνται ότι θα μεταδόσει πανικό στις αγορές και πιθανώς bank run. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει ήδη δηλώσει ότι μια συμφωνία για παράταση πρέπει να επιτευχθεί έως το τέλος της εβδομάδας». 
«Η γερμανική αντίδραση προκαλεί έκπληξη, καθώς έρχεται αφού νωρίτερα ο κύριος Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι έλαβε το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση και ότι συγκαλεί έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης άλλωστε έλεγαν ότι μια νέα συνεδρίαση του Eurogroup θα είχε νόημα μόνο εάν η Ελλάδα είχε κάνει αρκετές υποχωρήσεις για να δικαιολογήσουν ένα τρίτο Eurogroup».

Σύμφωνα με το αντίγραφο του αιτήματος Βαρουφάκη που αποκάλυψε το Reuters, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών ζητά παράταση του προγράμματος της Ελλάδας, «ένα αίτημα ίδιο με εκείνο που είχε υποβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τον Δεκέμβριο», παρατηρούν οι FT. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.