Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Οι έλεγχοι δείχνουν ότι η ανασφάλιστη εργασία αγγίζει (τουλάχιστον) το 13,85%

Photo credit: kate hiscock
Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η αδήλωτη εργασία μέσα στην κρίση σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή της Κυριακής.

Παραθέτω ένα ενδεικτικό απόσπασμα:
Αόρατοι για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και το Δημόσιο παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, που ανασφάλιστοι παρέχουν την εργασία τους σε εργοδότες, τροφοδοτώντας τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος, στερώντας στα Ταμεία τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ ευρώ τον χρόνο. Το θέμα της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας προσλαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις στη χώρα μας. Οι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) είναι περιορισμένοι, δειγματοληπτικοί και δείχνουν μόνο ένα μέρος από το πραγματικό πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ συνδικάτα και φορείς επισημαίνουν πως η ανασφάλιστη εργασία βρίσκεται σε επικίνδυνα υψηλά ποσοστά, τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Αρτεμις» δείχνουν ότι οι στοχευμένοι έλεγχοι του ΣΕΠΕ σε συνεργασία με την αντίστοιχη υπηρεσία του ΙΚΑ έχουν επιφέρει σημαντική μείωση του ποσοστού. Ετσι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων, κατά το 2014, η ανασφάλιστη εργασία ανήλθε στο 13,85%. Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 27.635 επιχειρήσεις. Εξ αυτών των επιχειρήσεων βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 3.827 (ποσοστό 13,85%). Σε σύνολο 135.566 εργαζομένων στις επιχειρήσεις όπου διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 6.177 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 4,56%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 64.592.922 ευρώ.
Θύματα της αδήλωτης εργασίας είναι συνήθως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά τεράστια είναι και η ζημιά στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, το οποίο ήδη αδυνατεί να πληρώσει τον τεράστιο αριθμό συντάξεων.

Μια αρκετά σημαντική παράπλευρη ζημιά είναι και η «συσκότιση» που προκαλείται ως προς τον αληθινό αριθμό των ανέργων καθώς πολλές φορές είναι οι εργαζόμενοι εκείνοι που προτιμούν τη μαύρη εργασία ώστε να συνεχίσουν να εισπράττουν το επίδομα ανεργίας, αποφεύγοντας παράλληλα τον φόρο εισοδήματος. Και στο τέλος χάνουμε όλοι... 

parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.