Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Πεδίο μάχης η Φρανκφούρτη, 350 συλλήψεις

«Βομβαρδισμένη πόλη» θύμιζε από το πρωί της Τετάρτης η Φρανκφούρτη, καθώς έξω από το νέο κτίριο της ΕΚΤ διαδηλωτές και αστυνομία επιδόθηκαν σε αλλεπάλληλες «μάχες».
Με μήνυμά της στο Twitter η αστυνομία ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 350 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί για τα επεισόδια. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, στο 14 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια, σημειώνοντας πως άλλοι 80 αντιμετώπισαν πρόβλημα στα μάτια λόγω των δακρυγόνων. Η οργάνωση Blockupy, η οποία κάλεσε στη διαδήλωση εναντίον των πολιτικών λιτότητας για την οποία χαρακτηρίζει συνυπεύθυνη την ΕΚΤ, έκανε λόγο στο Twitter για 21 τραυματίες, ιδίως από χτυπήματα αστυνομικών με ρόπαλα, καθώς και τουλάχιστον 107 ανθρώπους που υπέστησαν ερεθισμούς στα μάτια από δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού.
Σημαντικές ήταν όμως και οι καταστροφές. Επτά αυτοκίνητα της αστυνομίας πυρπολήθηκαν, δρόμοι αποκλείστηκαν από λάστιχα και κάδους απορριμμάτων που είχαν πυρποληθεί, ενώ αρκετά καταστήματα υπέστησαν φθορές στο κέντρο της γερμανικής πόλης.
Σε ό,τι αφορά την συμμετοχή των διαδηλωτών εκπρόσωπος της οργάνωσης Blockupy έκανε λόγο μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για περίπου 6.000 διαδηλωτές, νούμερο αρκετά χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις περί 10.000 που είχαν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες.
Η αστυνομία της Φρανκφούρτης από την πλευρά της εκτίμησε ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 3.500 άνθρωποι.
Τα οδοφράγματα στήθηκαν στην πόλη από το βράδυ της Τρίτης. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την λιτότητα στην Ευρώπη. Το κίνημα Blockupy πρωτοστάτησε στην οργάνωση της διαδήλωσης, ενώ χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Η οργάνωση εστίασε τη διαμαρτυρία γύρω από την πολιτική λιτότητας της «τρόικας» στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και κατά της διασπάθισης κεφαλαίων για την οικοδόμηση του γιγάντιου νέου κτιρίου της ΕΚΤ. Ο ουρανοξύστης της τράπεζας στα ανατολικά προάστια της Φρανκφούρτης κόστισε 1,3 δισ. ευρώ.
Η αστυνομία είχε προβλέψει την ανάπτυξη...
 
 συνέχεια
... αντλιών νερού υπό πίεση για σήμερα το μεσημέρι, την ώρα της κορύφωσης της διαδήλωσης, ενώ τους διαδηλωτές επιτηρούσαν από αέρος ελικόπτερα και αεροσκάφος της αστυνομίας.
Οι διοργανωτές κατηγόρησαν χθες τις αρχές για επιχείρηση τρομοκράτησης και εκφοβισμού, με τον εκπρόσωπο της Blockuppy, Φρέντρικ Βέστερ, να κάνει λόγο για «παράλογο σενάριο εμφύλιας σύρραξης». Η Χάνα Εμπερλε, της οργάνωσης Παρεμβατική Αριστερά, δεσμεύθηκε ότι οι διαδηλωτές «δεν θα επιτρέψουν στην αστυνομία να παρέμβει στις δράσεις τους».
Ντράγκι: Αδικη η κριτική κατά της ΕΚΤ
Από την πλευρά του, μήνυμα ότι η κριτική που δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι άδικη έστειλε ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι.
Σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Ντράγκι, οι διαδηλωτές, ρίχνοντας το φταίξιμο για τις πολιτικές λιτότητας στην ΕΚΤ, «χάνουν το πραγματικό νόημα της κατάστασης».
«Η ευρωπαϊκή ενότητα δοκιμάζεται. Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν δύσκολες στιγμές και πολλοί εξ αυτών, όπως οι διαδηλωτές που βρίσκονται εδώ σήμερα, πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι πως η Ευρώπη στην πράξη κάνει πολύ λίγα», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ και πρόσθεσε:
«Κατανοώ τι πυροδοτεί αυτές τις απόψεις και για ποιον λόγο οι άνθρωποι θέλουν αλλαγή. Αλλά στην πραγματικότητα, κανένα από αυτά τα ρεύματα δεν προσφέρουν πραγματικές λύσεις στην κατάσταση που ζούμε σήμερα».
Τέλος, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι «η Ευρωζώνη δεν αποτελεί μία πολιτική ένωση στο πλαίσιο της οποίας ορισμένες χώρες πρέπει μονίμως να πληρώνουν για τις άλλες».
«Βασική αρχή ήταν πάντα ότι κάθε χώρα θα πρέπει να είναι ικανή να στέκεται όρθια στα δικά της πόδια και είναι υπεύθυνη η ίδια για τις πολιτικές της. Το γεγονός ότι κάποιες από αυτές έπρεπε να περάσουν μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής δεν ήταν κάτι που τους επιβλήθηκε. Αντίθετα, αποτελεί συνέπεια των δικών τους αποφάσεων στο παρελθόν», κατέληξε.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.