Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Η απίστευτη ζωή τής 57χρονης ιστιοπλόου Φλοράνς Αρτό πού σκοτώθηκε χθές

Φλοράνς Αρτό: Η απίστευτη ζωή της «νύφης του Ατλαντικού» που σκοτώθηκε χθες

Στα 17 έμεινε παράλυτη από ατύχημα. Στα 54 έπεσε στον ωκεανό ενώ έπλεε μόνη και σώθηκε από θαύμα. Η ζωή της Φλοράνς Αρτό που σκοτώθηκε στη σύγκρουση ελικοπτέρων.



Η 57χρονη ιστιοπλόος Φλοράνς Αρτό έχασε τη ζωή της χθες το βράδυ, όταν το ελικόπτερο που επέβαινε συγκρούστηκε στον αέρα με άλλο ελικόπτερο, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο μαζί με άλλους 9 ανθρώπους.
Είχε κατακτήσει πλήθος μεταλλιών στην ιστιοπλοΐα, ήταν μια γυναίκα που δεν φοβόταν να τολμήσει να αγωνιστεί και να διακριθεί σε χώρους που θεωρούνταν ότι μόνο άνδρες μπορούσαν να τα καταφέρουν.
Χθες δεν ήταν η πρώτη φορά που ήρθε αντιμέτωπη με τον θάνατο. Στα 17 της, έμεινε παράλυτη και σε κώμα από αυτοκινητιστικό ατύχημα. Στα 54, έπεσε στη θάλασσα ενώ ταξίδευε μόνη με το ιστιοπλοικό και διασώθηκε μετά από 2 ώρες σε παγωμένα νερά, απτόητη. Βγήκε νικήτρια αλλά η ζωή της δεν ήταν εύκολη. Για να το θέσουμε καλύτερα, δεν ήθελε να ζήσει μια εύκολη ζωή.

«Η μικρή νύφη του Ατλαντικού»

Στα 57 της η Αρτό ήταν μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες του αθλητισμού στη Γαλλία. Η μόνη γυναίκα ιστιοπλόος που πέρασε με επιτυχία από τη διαδρομή για το ρούμι (Route du Rhum), διασχίζοντας μόνη τον Ατλαντικό με το σκάφος της το 1990.
Πέρασε 14 μέρες, 10 ώρες και 10 λεπτά, μόνη στη θάλασσα, παλεύοντας μόνο το πηδάλιό της ανάμεσα στα κύματα, αφού ο αυτόματος πιλότος της και το ραντάρ της βγήκαν εκτός λειτουργίας. Τότε η Φλοράνς Αρτό απέδειξε ότι η ιστιοπλοΐα δεν ήταν θέμα τεστοστερόνης. Μπήκε με θράσος σε ένα εντελώς ανδρικό άθλημα και απέδειξε ότι οι γυναίκες μπορούν να τα καταφέρουν.
Στη Γαλλία, της έδωσαν τον τίτλο της μικρής νύφης του Ατλαντικού, ήταν η ηρωίδα τους.
Έχει κερδίσει δύο φορές, το 1978 και το 1990, το βραβείο Μπεριλού της γαλλικής Ακαδημίας, το οποίο απονέμεται σε γυναίκες αθλήτριες.

Ο θάνατος της είχε ξαναχτυπήσει την πόρτα... 

συνέχεια

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο θάνατος της χτύπησε την πόρτα. Στα 17 της είχε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα και είχε βυθιστεί σε κώμα από το οποίο βγήκε σχεδόν παράλυτη και παραμορφωμένη. Έξι μήνες νοσηλείας στο νοσοκομείο Garches, και δύο χρόνια οδυνηρής ανάρρωσης αργότερα, επανήλθε δηλώνοντας ότι αισθανόταν πολύ τυχερή.

«Πρέπει να φύγω»

Ο πατέρας της την μεγάλωσε λέγοντάς της ιστορίες μεγάλων ναυτικών, και η Φλοράνς είχε γευτεί από νωρίς τις χαρές της ανοικτής θάλασσας. Ένα πρωινό άφησε ένα σημείωμα στο μαξλάρι της: «Πρέπει να φύγω». Αφησε την ασφάλεια του σπιτιού της στα 19 και ξεκίνησε μαθήματα σε ιστιοπλοϊκό όμιλο. Στα 21 της μπήκε στον μαγικό κόσμο της Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης. Το 1978 ήταν η νεότερη αθλήτρια που πήρε μέρος στο «Route du Rhum» και της έδωσαν το παρατσούκλι «η μικρή νύφη του Ατλαντικού. Τότε τερμάτισε στην 11η θέση.

«Χάθηκε στη θάλασσα»

Την μεγαλύτερη περιπέτεια στη θάλασσα, την έζησε το 2011. Τη νύχτα του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου και ενώ έπλεε 15 χλμ από τη στεριά, έπεσε στην παγωμένη θάλασσα. Ευτυχώς είχε μαζί της ένα αδιάβροχο κινητό τηλέφωνο που είχε αγοράσει λίγο πριν την αναχώρησή της. Κάλεσε τη μητέρα της και της είπε να ειδοποιήσει τις αρχές. Χάρις στο κινητό της τηλέφωνο που εκτός από αδιάβροχο, είχε και φακό, η Φλοράνς Αρτόντ εντοπίστηκε περίπου 2 ώρες μετά το τηλεφώνημα στη μητέρα της. Το επεισόδιο αυτό ήταν η μεγαλύτερη φοβία της.
Ηταν γνωστή στη Γαλλία ως η μικρή νύφη του Ατλαντικού, ενώ η ίδια συστηνόταν τελευταία με χιούμορ ως «η γριά της θάλασσας»
Ηταν γνωστή στη Γαλλία ως η μικρή νύφη του Ατλαντικού, ενώ η ίδια συστηνόταν τελευταία με χιούμορ ως «η γριά της θάλασσας»

«Υποφέρω όταν δεν κάνω ιστιοπλοΐα»

Το 1993 γέννησε την κόρη της Μαρία. Παρά την απουσία της από τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, η καρδιά της ήταν πάντα στη θάλασσα: «Υποφέρω όταν δεν κάνω ιστιοπλοΐα» είπε σε μια συνέντευξή της, χαρακτηρίζοντας τη ζωή της «άτακτη και περιπετειώδη». 
Παράλληλα, η Φλοράνς Αρτόντ είχε παλέψει για να εμπνεύσει όσο περισσότερες γυναίκες μπορούσε να μπουν στο άθλημα της ιστιοπλοΐας, διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη χορηγών που  θα επέτρεπε σε αθλητές να συνεχίσουν όσα εκείνη ξεκίνησε.

«Ο Ιησούς είναι το είδωλό μου!»

Πρόσφατα, απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει στον Θεό, είχε πει ότι «όταν βρίσκεσαι στη θάλασσα, μόνος μέσα στην απεραντοσύνη, νιώθεις την αίσθηση ότι υπάρχει κάτι απέραντο, κάτι αιώνιο... Ο Ιησούς είναι το είδωλό μου».

«Αύριο θα είμαστε όλοι νεκροί»

Για το καλοκαίρι του 2015 προγραμμμάτιζε να λάβει συμμετοχή σε αγώνες κατά μήκος των ακτών της Βόρειας Αφρικής, της Ιταλίας και της Ιβηρικής Χερσονήσου, φτάνοντας μέχρι το Μονακό, ενώ υπολόγιζε να αποσυρθεί σε λίγα χρόνια.
Ωστόσο, πάντα πίστευε ότι δεν πρέπει να κάνουμε σχέδια για το αύριο, κάτι που είχε καταλάβει από μικρή, μετά το τροχαίο ατύχημα που την είχε βάλει σε κώμα. Είχε χαραγμένο στο μυαλό της ένα μότο που επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία: «Αύριο θα είμαστε όλοι νεκροί».
Η Φλοράνς πέθανε κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στο ριάλιτι «Dropped» όπου ήθελε να δοκιμάσει τα όριά της, ακόμα μια φορά. Αλλά αυτή η φορά ήταν η τελευταία.
(από thetoc.gr)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.