Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

«Κρυφτό» με την τρόικα για την επίτευξη συμφωνίας

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας είναι ιδιαίτερα αυστηρά και καμία απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί για τη χώρα μας στη συνεδρίαση, καθώς εκτιμάται ότι δεν έχει γίνει κανένα βήμα προσέγγισης από την Αθήνα. Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να έστειλε χθες στον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ την επιστολή με τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει η Αθήνα άμεσα, αλλά σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο, αυτή δεν μπορεί να οδηγήσει σε κάποια απόφαση εκταμίευσης οποιουδήποτε ποσού.

Στη δισέλιδη εισαγωγή του ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών τόνιζε ότι η λίστα πρέπει να συμφωνηθεί στο Eurogroup και ύστερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο για να γίνει η βάση για την αξιολόγηση. Ομως η διαδικασία που προτείνει ο κ. Βαρουφάκης σίγουρα δεν θα οδηγήσει σε αποδέσμευση υποδόσης. Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε χθες ότι για οποιαδήποτε εκταμίευση υποδόσης η διαδικασία είναι μία και δεν έχει αλλάξει. Μόνο αν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο των εκπροσώπων της τρόικας, αλλά και οι προαπαιτούμενες ενέργειες να έχουν περάσει από τη Βουλή, τότε και μόνον τότε μπορεί να γίνει εκταμίευση. «Οι υπουργοί της Ευρωζώνης μπορεί να έχουν πτυχία και μεταπτυχιακά σε οικονομικά, αλλά δεν έχουν ούτε τον χρόνο ούτε τις τεχνικές γνώσεις για να μπουν σε λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος», έλεγε ο αξιωματούχος, θέλοντας να τονίσει ότι αυτή δεν είναι μία απόφαση που μπορεί να ληφθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών.

Ομως, το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμη καμία συνεννόηση για κάποια συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων απομακρύνει και το ενδεχόμενο για επίσπευση οποιασδήποτε εκταμίευσης. Για την Αθήνα μπορεί σε επίπεδο συμβολισμών να είναι απαγορευτική η έλευση της τρόικας, αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει επανειλημμένως στην οδό Νίκης ότι μία διαπραγμάτευση μπορεί να φτάσει ώς ένα σημείο μέσω τηλεφώνων email και φυσικής παρουσίας στις Βρυξέλλες (κάτι το οποίο είναι και ιδιαίτερα ακριβό). Χωρίς φυσική παρουσία στην Αθήνα δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωμένη αξιολόγηση. «Οι ρυθμοί πρέπει να επιταχυνθούν και η επικοινωνία μεταξύ των θεσμών και της Αθήνας να επεκταθεί και να εμβαθύνει», έλεγε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ακόμη ότι τον Απρίλιο πρέπει να υπάρχει πλήρης εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα και «έχουμε μόνο τρεις εβδομάδες γι’ αυτό».

Ενδεικτική της έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών είναι η δήλωση του ανώτατου Ευρωπαίου αξιωματούχου: «Για να μαθαίνω πώς είναι η πραγματική κατάσταση της ρευστότητας της χώρας, χρησιμοποιώ το Google», ανέφερε ως παράδειγμα και πρόσθεσε ότι οι μεγάλες πληρωμές έρχονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο – μόνο στην ΕΚΤ ανέρχονται σε 6,5 δισ. ευρώ. Τον κίνδυνο όσον αφορά τις πληρωμές έκρουσε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ (επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει πλήρως τα δάνεια που πήρε από τους εταίρους. «Αυτό περιμένουμε και δεν έχει αλλάξει τίποτε ως προς αυτό», τόνισε και προειδοποίησε ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός «θα μπορούσε να διολισθήσει και πάλι γρήγορα σε αρνητικό πρόσημο».

Αρκετά ερωτήματα

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, εκτός του ότι οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς πρέπει να επεξεργαστούν από τεχνικά κλιμάκια, ο κ. Βαρουφάκης είναι επίσης αρκετά ασαφής και οι προτάσεις του προκαλούν αρκετά ερωτήματα, καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά στις υποχρεώσεις που υπάρχουν ήδη στο Μνημόνιο. Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, αναγνωρίζοντας την απειρία της νέας κυβέρνησης, δήλωνε ότι το Eurogroup και οι θεσμοί έχουν δείξει μεγάλο βαθμό προσαρμοστικότητας για να δώσουν στην Ελλάδα το περιβάλλον και το πλαίσιο ώστε να εργαστεί η κυβέρνηση. Δεν παρέλειψε να αναφέρει, όμως, ότι σε όλη την κυβέρνηση μόνο ένας υπουργός έχει κυβερνητική εμπειρία, και αυτή πριν από 25 χρόνια.
από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.