Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Μίνι διάσκεψη για το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες

Μίνι διάσκεψη για το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα (ΕΡΑ)
Συνάντηση με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους για την Ελλάδα θα έχει το βράδυ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση θα μετέχουν, εκτός από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ  και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ υποβάθμισε τις προσδοκίες για μια «πολιτική λύση» του ελληνικού ζητήματος στην επταμερή λέγοντας πως «η συνάντηση των έξι με τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας».

«Η συνάντηση της Πέμπτης δεν θα είναι καθοριστική» και «δεν θα ληφθούν αποφάσεις» είπε ο πολωνός αξιωματούχος προσθέτοντας πάντως πως «κανείς δεν θέλει ένα Grexit ή ένα Graccident».

Νωρίτερα μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο η Ανγκελα Μέρκελ είχε επίσης περιορίσει τις πιθανότητες λήψεις αποφάσεων τόσο στην επταμερή όσο και στη συνάντηση που θα έχει την προσεχή Δευτέρα στο Βερολίνο.

Στην επταμερή ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τήρηση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου και απελευθέρωση της ρευστότητας για τη χώρα, τονίζοντας ωστόσο προς τους συνομιλητές του ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να προχωρήσει σε εκπτώσεις για ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της κοινωνίας.

Για το Μαξίμου το χρηματοδοτικό είναι το κυρίαρχο πρόβλημα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να καταβάλει με συνέπεια τις οφειλές της χωρίς ωστόσο να εισπράττει από τους δανειστές. Αντιθέτως, όπως αναμένεται να πει, εδώ και πενήντα ημέρες η χώρα δέχεται απειλές που καταπατούν κάθε έννοια δημοκρατίας, εθνικής κυριαρχίας και αλληλεγγύης.

Το στίγμα που έδωσε στη Βουλή κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση δεν αφήνει περιθώρια ερμηνειών, αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν κάνουμε πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει και κυρίως σε όσα θεωρούμε απαραίτητα ώστε να ανασάνει η κοινωνία και η οικονομία».
Η κυβέρνηση μετά το μπλόκο που επεχείρησαν οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων στα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές αποφάσισε να εμφανιστεί αμετακίνητη στις επιδιώξεις της με την πεποίθηση ότι κάποιοι παίζουν άσχημα πολιτικά παιχνίδια εις βάρος της χώρας. Κι αυτό διότι εγκαίρως οι εταίροι - δανειστές είχαν ενημερωθεί και για τα δύο νομοσχέδια, ενώ ειδικά αυτό της ανθρωπιστικής κρίσης είχε συμπεριληφθεί και στο πακέτο των επτά μεταρρυθμίσεων που ενέκρινε το τελευταίο Εurogroup.

Το κλίμα για την ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα βαρύ καθώς μοιάζει πλέον τεράστιο το χάσμα που έχει επέλθει στις σχέσεις της Αθήνας με τους πιστωτές.

Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις έστειλε άλλωστε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Ο χρόνος τελειώνει. Κατά συνέπεια θα ήταν καλό η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τις οποίες συμφώνησε να εκπληρώσει. Τότε θα ρεύσει περισσότερο χρήμα» είπε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.