Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

«Καταιγίδα» νομοσχεδίων από την κυβέρνηση...


«Καταιγίδα» νομοσχεδίων από την κυβέρνηση
Πέντε νομοσχέδια και πρόταση για την εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο αναμένεται να καταθέσει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση. Στόχος να δείξει στους εταίρους ότι τηρεί ευλαβικά τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, που...
θα επηρεάσουν την οικονομία και την κοινωνία της χώρας.

Τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν αφορούν:
- Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
- Την διεύρυνση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
- Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
- Την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας
- Την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Με το ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στην εξουσία περίπου 30 ημέρες, στην πιο κρίσιμη καμπή της Ελλάδας, ας θυμηθούμε τι είχε εξαγγείλει  και τι τελικά θα κάνει.

ΦΠΑ
Πριν: Την ημέρα της συμφωνίας του Eurogroup με την Αθήνα ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε τονίσει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό.
Μετά: Μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο χαμηλός ΦΠΑ στον τουρισμό, μέτρο που ήταν στο περιβόητο mail Χαρδούβελη, ωστόσο, μπορεί να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε ορισμένους άλλους τομείς και όχι στον τουρισμό. 

Κατώτατος μισθός
Πριν: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόταν ότι από τις πρώτες κιόλας παρεμβάσεις του, εφόσον εκλεγόταν κυβέρνηση στις 25 Ιανουαρίου, θα επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ μικτά μηνιαίως και στη συνέχεια το λόγο θα έχουν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς. Ο Πάνος Σκουρλέτης μάλιστα είχε προαναγγείλει τρεις μέρες μετά τις εκλογές την επαναφορά, άμεσα, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Μετά: Η έκταση και το timing των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνούς Θεσμούς, (συμπεριλαμβάνεται το ILO) και θα λάβει σοβαρά υπόψη τις συμβουλές ενός νέου ανεξάρτητου σώματος για το αν οι αλλαγές στους μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα.
Δεσμεύεται επίσης να προχωρήσει σε μια σταδιακή νέα προσέγγιση στους συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει την φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού με ένα τρόπο που θα διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης.

Κατάργηση Τ Α Ι Π Ε Δ
Πριν: Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στις προεκλογικές του εξαγγελίες είχε δεσμευτεί ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το ΤΑΙΠΕΔ», το οποίο και χαρακτήριζε ως «εγκληματικό όργανο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας».
Μετά: Δέσμευση της κυβέρνησης να ενοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους δημόσιους οργανισμούς που βρίσκονται διασκορπισμένοι με στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της αξίας του μέσω μικροοικονομικών πολιτικών και αναθεωρήσεων στα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Ιδιωτικοποιήσεις...

συνέχεια
Πριν: Το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη είχαν προαναγγείλει από την πρώτη κιόλας ημέρα οι αρμόδιοι υπουργοί. Ο Θοδωρής Δρίτσας, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας είχε ξεκαθαρίσει ότι: «Ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού παραμένει, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματάει εδώ», εξηγώντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ ή η καινούρια επιτροπή αποκρατικοποιήσεων με τη νέα της μορφή, θα αναστείλει τη διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ.
Για την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, είπε ότι: «Όλες οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες, αρκεί να έχουν κοινωνικό περιεχόμενο».
Σε ανάλογο κλίμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είχε αναφέρει ότι σταματά κάθε διαδικασία για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ ο Αναπληρωτής υπουργός Υποδομών ανέφερε ότι σταματούν οι ιδιωτικοποιήσεις υποδομών.
Μετά: Δέσμευση της κυβέρνησης για σεβασμό, δηλαδή τήρηση των ιδιωτικοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη και ταυτόχρονα νέα αξιολόγηση για τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί.

Καταπολέμηση της ανεργίαςΠριν: Δέκα μέρες πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, Κώστα Πουλάκη, δεσμεύτηκε ότι ένα από τα πρώτα άμεσα μέτρα θα είναι και η αύξηση του ύψους του επιδόματος ανεργίας.
Μετά: Σήμερα η κυβέρνηση δεσμεύεται να επεκτείνει και να αναπτύξει τα υπάρχοντα σχέδια που παρέχουν προσωρινή απασχόληση στους ανέργους, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και όταν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Παράλληλα να αναβαθμίσει τα προγράμματα επιμόρφωσης των μακροχρόνια ανέργων.

ΠλειστηριασμοίΠριν: Η νέα κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να φέρει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με την οποία θα αναστέλλονται όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ. Προεκλογικά μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ, πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη».
Μετά: Συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών και των θεσμών ώστε να αποφευχθούν την επόμενη περίοδο πλειστηριασμοί κύριων κατοικιών με αξία χαμηλότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο, ενώ παράλληλα θα τιμωρούνται όσοι χρεοκοπούν στρατηγικά, λαμβάνοντας υπόψη: α) τη διατήρηση της κοινωνικής στήριξης στο ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, β)την αποτροπή περαιτέρω μείωσης στις τιμές των ακινήτων (που θα επέφεραν αρνητικό αντίκτυπο στο χαρτοφυλάκιο των ίδιων των τραπεζών, γ) ελαχιστοποίηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων από την αύξηση του αριθμού των αστέγων και δ) προώθηση ισχυρής κουλτούρας πληρωμών. Θα ληφθούν μέτρα για την στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.
Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης να είχε δηλώσει ότι καταργούνται τα βουλευτικά αυτοκίνητα και ότι οι βουλευτές θα μετακινούνται με δικά τους μέσα, ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό. Τα αυτοκίνητα μένουν στους βουλευτές, αλλά σε λίγες ημέρες αρχίζει και η... κλήρωση ποιος θα πάρει ποιο αυτοκίνητο. Στη Βουλή ανακάλυψαν ότι τα βουλευτικά αυτοκίνητα έχουν αποκτηθεί με το σύστημα του leasing και ότι το συμβόλαιο με τη συγκεκριμένη εταιρεία λήγει στο τέλος του 2015 και το σημαντικότερο ότι δύσκολα μπορούν να το σπάσουν. Έτσι θα συνεχίσουν οι βουλευτές να έχουν αυτό το προνόμιο τουλάχιστον για άλλους δέκα μήνες, εκτός αν οι ίδιοι αρνηθούν να το παραλάβουν.

Βαρουφάκης: Αν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο, θα το κάνωΤην πιθανή επιβολή έκτακτου φόρου, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα χρειαστεί να επιβληθεί έκτακτος φόρος. «Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θέλουμε να επανακτήσουμε την ανεξαρτησία της χώρας και τη λαϊκή κυριαρχία επί των τειχών μας εξασφαλίζοντας ότι ποτέ δεν θα ξαναμπούμε στην αναξιοπρέπεια του να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα. Εάν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο γι’ αυτό. θα το κάνω, αλλά θα το κάνω σ’ αυτούς που έχουν να πληρώσουν όχι σ’ αυτούς που δεν έχουν... Προφανώς θα είναι στοχευμένος», τόνισε, για να συμπληρώσει: «αυτοί που μού δίνουν συγχαρητήρια θα πρέπει να πληρώνουν και παράλληλα τους φόρους τους».
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.