Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Σε «πρώτο πλάνο» τα δημοσιονομικά στις συζητήσεις στην Αθήνα

 
ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ 
 Στην Αθήνα αναμένονται την Πέμπτη τεχνικά κλιμάκια στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς με τους πιστωτές. Αν και πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, απέρριπταν έως αργά το βράδυ της Τρίτης ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ανέφεραν ότι τελικά αποδέχτηκαν την έλευσή τους μπροστά στον κίνδυνο οι τεχνικές διαπραγματεύσεις να καταρρεύσουν πριν καν αρχίσουν. Πρόσθεσαν ωστόσο ότι στην Αθήνα θα αφιχθούν χαμηλόβαθμα κλιμάκια και δεν πρόκειται να υπάρξουν συναντήσεις με υπουργούς, αλλά με υπηρεσιακούς παράγοντες. Παρά την τοποθέτηση από πλευράς κυβερνητικών στελεχών ότι η επιμονή των εταίρων στην έλευση των κλιμακίων γίνεται για σημειολογικούς λόγους, "για να φανεί ότι κάτι κερδίζουν και αυτοί", ειπώθηκε χαρακτηριστικά, είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση από την θέση της περί μη έλευσης τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα υπό την απειλή να μήν αρχίσει σήμερα η διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων με την ελληνική πλευρά θα αφορούν την πρώτη εβδομάδα στα δημοσιονομικά, τη δεύτερη στα διαρθρωτικά και την τρίτη στα τραπεζικά (κόκκινα δάνεια, κλπ.) Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Πάσχα, ούτως ώστε να διαμορφωθεί ένα πολυνομοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου θα εξασφαλίσει την εκταμίευση των δόσεων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα. "Τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την Ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, φυσικά, οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους" τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Πάντως, λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι της Τετάρτης άρχισαν στις Βρυξέλλες οι τεχνικές συζητήσεις επί της εξειδίκευσης των ελληνικών προτάσεων για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Oι συνομιλίες που διεξήχθησαν σε αίθουσα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ. Σε αυτές μετείχαν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον ESM/EFSM, ενώ επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, που πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα, ήταν ο κ. Νίκος Θεοχαράκης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κωδική ονομασία των τεχνικών κλιμακίων που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες είναι Brussels Group (BG). Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται μεταξύ ομολόγων, ενώ το «Brussels Group θα μπορεί να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Ελλάδα, και οι οποίοι θα συναντώνται στην Αθήνα με ομοβάθμιους αξιωματούχους».
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται «on Site Exchange of Facts» για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε ότι η έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων συνάδει με τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η κα. Αντρέεβα πρόσθεσε ότι αυτές οι συζητήσεις έχουν στόχο την εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, το αργότερο ως το τέλος Απριλίου. Πρόσθεσε, επίσης, πως οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα υποστηριχθούν από συζητήσεις με εμπειρογνώμονες στην Αθήνα.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος στις διαβουλεύσεις και σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν, λέγοντας ότι είναι σημαντικό οι τεχνικές συζητήσεις να διεξαχθούν σε μία ήρεμη πολιτική ατμόσφαιρα, προκειμένου να έχουν αίσια έκβαση.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.