Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : Πλαφόν στις προμήθειες συναλλαγών με κάρτες



ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  
AFP

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 621 ψήφους υπέρ και 26 κατά, ενώ οι διατάξεις του αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον Οκτώβριο.
Το όριο θα ισχύει τόσο για τις διασυνοριακές όσο και τις εγχώριες πληρωμές μέσω των καρτών.
Η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα συντελέσει σύμφωνα με την Κομισιόν στη μείωση του συνολικού κόστους κατά περίπου 6 δις ευρώ ετησίως. Υπό το υπάρχον καθεστώς όταν ένας πελάτης έκανε χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, η τράπεζα του λιανοπωλητή θα έπρεπε να πληρώνει μια προμήθεια στην τράπεζα του αγοραστή για την υπηρεσία, η οποία με τη σειρά της χρεώνει τον λιανοπωλητή με μία άλλη προμήθεια προκειμένου να καλυφθούν αυτά τα έξοδα. Στη συνέχεια το ποσό αυτό προστίθεται στην τελική τιμή των προϊόντων, με επιπτώσεις σε όλους τους πελάτες είτε πληρώνουν με πιστωτική κάρτα ή όχι.
Πλέον, οι προμήθειες και τα έξοδα που χρεώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα στους πωλητές λιανικής για την εκτέλεση και την εκκαθάριση των πληρωμών θα έχουν πλέον ανώτατο όριο 0,3% επί της αξίας οποιασδήποτε διασυνοριακής συναλλαγής με πιστωτική κάρτα και 0,2% επί της αξίας οποιασδήποτε διασυνοριακής συναλλαγής με χρεωστική κάρτα.
Για τις εγχώριες συναλλαγές, η προμήθεια των τραπεζών για τις συναλλαγές θα έχει πλέον πλαφόν 0,2% επί του ετήσιου μέσου όρου όλων των πληρωμών με τη χρήση χρεωστικών καρτών.
Ο Πάμπλο Θάλμπα, ο Ισπανός συντηρητικός ευρωβουλευτής ο οποίος εισηγήθηκε το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, υποστήριξε σε γραπτή ανακοίνωσή του ότι με αυτό διασφαλίζονται ισότιμοι όροι συμμετοχής σε ό,τι αφορά τις πληρωμές μέσω καρτών σε όλη την Ευρώπη.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.