Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Οι ΗΠΑ ανησυχούν γιά τή...

...σύγκρουση Ελλάδας - Ευρώπης

oi-ipa-anisuxoun-gia-ti-sugkrousi-elladas---eurwpis


Η Ουάσιγκτον δεν κρύβει την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ευρωζώνη και την επιδείνωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Ευρώπη. Τα αμερικανικά συμφέροντα θέλουν μια ισχυρή και σταθερή ευρωζώνη. Οι αμερικανοί θεωρούν ότι μια έξοδος της Ελλάδας ακόμη και συντεταγμένη θα προκαλούσε σοβαρό ρήγμα στις οικονομικές ισορροπίες των δύο ακτών του Ατλαντικού, αυτό που η Ουάσιγκτον ονομάζει «διατλαντικές εμπορικες σχέσεις» παρά τις διαβεβαιώσεις γερμανών και άλλων αξιωματούχων ότι η ευρωζώνη είναι θωρακισμένη απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Να σταματήσει η ύφεση στην ευρωζώνη

Την περασμένη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος είχε την ευκαιρία να θέσει το ζήτημα της Ελλάδας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επισκέφτηκε επίσημα το Λευκό Οικο. Ο αρχηγός του Λευκού Οίκου τόνισε στον συνομιλητή του ότι εδώ και 8 χρόνια δεν υπάρχει ανάπτυξη στην ευρωζώνη γεγονός που προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και στην αμερικανική οικονομία.

Σπέκχαρτ: Η Ελλάδα είναι πιο σημαντική απ όσο νομίζουν οι Ευρωπαίοι

Την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις γεωστρατηγικές επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης εξέφρασε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπεκχαρτ. Σε άρθρο του Fortune» με τίτλο «Θα οδηγήσουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος την Ελλάδα στην τροχιά της Ρωσίας;», ο Κρις Μάθιους θυμίζει την δήλωση Σπέκχαρτ ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών κοιτάζουν τα δέντρα και χάνουν το δάσος. Ο αμερικανός διπλωμάτης προειδοποιεί τους Γερμανούς και την ευρωζώνη ότι το τίμημα της σκληρής γραμμής έναντι της Αθήνας θα έχει μεγάλο κόστος σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα και τη γεωπολιτική εξουσία.
Ο Σπέκχαρτ αναφέρεται στον κίνδυνο απομάκρυνσης της Ελλάδας από τη σφαίρα επιρροής της Δύσης και της Γερμανίας, δηλώνοντας: «Λόγω του μικρού μεγέθους της χώρας μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μοιάζει με μεγάλη απώλεια, αλλά εάν λάβουμε υπόψη ότι η καταπολέμηση της ρωσικής επιθετικότητας στην Αν. Ευρώπη είναι σημαντική για τη διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στην περιοχή, τότε ίσως αξίζει μακροπρόθεσμα η υιοθέτηση μιας πιο ήπιας στάσης έναντι του ελληνικού χρέους.»
thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.