Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

Αντίγραφα και πρωτότυπα


undefined Αργά ή γρήγορα, έρχεται μια στιγμή όπου είμαστε εμείς που πρέπει να αντιστοιχούμε στο πιστοποιητικό και όχι το πιστοποιητικό σ’ εμάς

Scire tuum nihil est
nisi te scire hoc sciat alter(*)
Πέρσιος (34-62 μ.Χ.)
Στη σύγχρονη πληροφόρηση παραμένει ακόμη κάτι το πραγματικό, το αντικειμενικό. Είναι όμως πολύ λίγο, και είναι όλο και πιο δύσκολο να το απομονώσουμε, όπως θα ήταν δύσκολο να απομονώσουμε τον κυματισμό από το νερό που τον δημιουργεί.
Ποιος μπορεί τώρα πια να πει αν η πληροφόρηση καθρεφτίζει τον κόσμο και περισσότερο απ’ ό,τι ο κόσμος καθρεφτίζει την πληροφόρηση.
Ακόμη και το Ληξιαρχείο κατέληξε στο να κάνει ένα παρόμοιο αναποδογύρισμα. Από τη στιγμή που τοποθετείται στην ταυτότητα, η φάτσα μας πρέπει να μοιάζει με τη φωτογραφία της, περισσότερο απ’ ό,τι η φωτογραφία με τη φάτσα. Αργά ή γρήγορα, έρχεται μια στιγμή –παράδοξη– όπου είμαστε εμείς που πρέπει να αντιστοιχούμε στο πιστοποιητικό και όχι το πιστοποιητικό σ’ εμάς.
Η σύγκριση τελειώνει εδώ.
Παρ' όλη τη στενοκεφαλιά των εντύπων και τους λαβυρίνθους της γραφειοκρατίας, φυσιολογικά ο καθένας από εμάς παραμένει μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα και διατηρεί την πεποίθηση πως δεν είναι η φωτογραφία του. Από την άλλη, οι απόψεις μας, οι σκέψεις μας, οι ψυχολογικές μας συμπεριφορές είναι αρκετά λεπτές, ευαίσθητες και εύκολα μπορούμε να μπερδευτούμε.
Ετσι, η πληροφόρηση πάει πέρα από τα μητρώα του Ληξιαρχείου. Τα τελευταία περιορίζονται στο να μας επιβάλλουν να αστοχούμε στο αντίγραφό μας. Η πληροφόρηση, αντίθετα, μπορεί να μας κάνει να πιστέψουμε ότι δεν είμαστε τίποτε άλλο από το αντίγραφο, εκφράζοντας βάσιμες αμφιβολίες για την ύπαρξη ενός πρωτοτύπου. Πράγματι, αυτό που δεν περνά από το χωνί της πληροφόρησης (αρχίζοντας από τις ιδέες και τις προτιμήσεις μας) όχι μόνο δεν το γνωρίζουμε· δεν υπάρχει. Και όχι μόνο δεν υπάρχει για τους άλλους· δεν υπάρχει για μας τους ίδιους.

(*) Αυτό που ξέρεις δεν μετράει, αν κάποιος άλλος δεν ξέρει ότι το ξέρεις
*Ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.