Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Τά τρία σενάρια τής Deutsche Bank...


Deutsche Bank: Πιθανό το δημοψήφισμα – Τα τρία εναλλακτικά σενάρια των διαπραγματεύσεων


Ως πιθανό αποτέλεσμα των έντονων διαπραγματεύσεων και πιθανών μελλοντικών συγκρούσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών θεωρεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος η Deutsche Bank, σε έκθεσή της για την κρίση στην Ελλάδα. Στο report του γερμανικού επενδυτικού οίκου – υπό τον τίτλο «Greece update – few good options ahead» - τονίζεται ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κάτι παραπάνω από έντονες σε όλα τα επίπεδα, ενώ υπογραμμίζεται πως «το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα είναι ιδιαίτερα πιθανό», προσθέτοντας, πάντως, ότι το δικό της βασικό σενάριο παραμένει η επίτευξη συμφωνίας, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σύγκρουσης.
Ταυτόχρονα οίκος εξετάζει το τι έχει συμβεί από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου έως και σήμερα – συμπεριλαμβανομένων τόσο των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών όσο και την κόντρα Ελλάδας – Γερμανίας για τις αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο – καταλήγοντας σε τρία εναλλακτικά σενάρια που μπορούν να υπάρξουν.
Τα σενάρια
Το πρώτο σενάριο είναι αυτό κατά το οποίο δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών και ως εκ τούτου θα υπάρξει και άρση της χρηματοδότησης εκ μέρους της ΕΚΤ. Το μεγαλύτερο πλήγμα, εάν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, θα το δεχθεί το τραπεζικό σύστημα, με την επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων να μην μπορεί να αποκλειστεί.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την ύπαρξη πλήρους συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και ψήφισή της από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ένα σενάριο που μοιάζει το πλέον επιθυμητό αλλά είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί χωρίς να υπάρξουν συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Το τρίτο σενάρια αφορά την ύπαρξη ενός συμβιβασμού από ελληνικής πλευράς και διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου ο Ελληνικός λαός να αποφασίσει εάν θα δεχθεί αυτά τα οποία ζητούν οι πιστωτές από τη χώρα.
Η Deutsche Bank θεωρεί ότι τα τρία παραπάνω σενάρια έχουν ίδιες πιθανότητες να πραγματοποιηθούν, κλείνοντας την έκθεσή της με την πρόβλεψη ότι «το ταξίδι που βρίσκεται μπροστά μας θα είναι εξαιρετικά αβέβαιο».
newmoney.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.