Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Financial Times: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει στάση, οδηγεί την Ελλάδα εκτός ευρώ


Σε άρθρο γνώμης (FT View) με τίτλο «Η Ελλάδα γλιστρά προς την καταπακτή του ευρώ», οι συντάκτες της εφημερίδας σημειώνουν ότι όποια κι αν είναι τα λάθη των δανειστών, οι ελληνικές Αρχές αποδεικνύουν πως είναι «αναξιόπιστοι διαπραγματευτικοί εταίροι». 
Το άρθρο επικρίνει έντονα τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει «εξαιρετικό» στην αυτοπροβολή αλλά «αναξιόπιστο συνομιλητή», υπογραμμίζει όμως πως η ενόχληση στις τάξεις των εταίρων δεν περιορίζεται πλέον στον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά έχει επεκταθεί σε αξιωματούχους που ήταν φιλικά διακείμενοι προς την Ελλάδα.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδείγματος χάριν, μέσω του Πιέρ Μοσκοβισί, έχει προσπαθήσει να παίξει το ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή. Αλλά η Κομισόν δεν έχει μόνο δει ανεπίσημα έγγραφά της (σ.σ. τα «προσχέδια Μοσκοβισί») να χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικά εργαλεία [από την Ελλάδα], εχει επίσης απογοητευτεί από την αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να τηρήσει υποσχέσεις και να έρθει σε επαφές πριν καταθέσει νέα νομοσχέδια», αναφέρουν οι FT. 
Η εφημερίδα επισημαίνει πως το σενάριο του Grexit δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν, όμως προειδοποιεί πως, εν τέλει, η καθυστέρηση στην εξεύρεση μιας ουσιαστικής συμφωνίας κρατά το σενάριο στη ζωή.
«Αλλά με κάθε αλλαγή κατεύθυνσης και κενές πράξεις που αψηφούν [τους πιστωτές], περισσότερες καταθέσεις φεύγουν από τις ελληνικές τράπεζες και η έξοδος που όλοι δηλώνουν πως θέλουν να εμποδίσουν έρχεται λίγο πιο κοντά», καταλήγουν οι FT.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.