Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Guardian: Δύσκολα θα ξανακολλήσει το γυαλί μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας...


Αν και οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ένα κλίμα συμφιλίωσης μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βρεθεί σε τέτοιο οριακό σημείο που είναι δύσκολο να επανέλθουν σε πρότερα επίπεδα εκτιμούν δημοσιογράφοι και αναλυτές.
«Χρειάζεται κάτι παραπάνω από το συμφιλιωτικό άρθρο του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για να ξαναχτιστούν οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας», εκτιμά ο Guardian, ενώ την ίδια άποψη εκφράζει και ο Joan Hoey, αρθρογράφος του Economist Intelligence Unit, ο οποίος τονίζει ότι οι χθεσινές συζητήσεις απέτρεψαν μια ευθεία ρήξη.
«Οι συνομιλίες τα ξημερώματα της Παρασκευής είχαν ως αποτέλεσμα τη συμφωνία να επανέλθει ο κ. Τσίπρας με ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων μέσα στις επόμενες μέσες και στο μεταξύ να δοθεί ''ανάσα'' στην ελληνική κυβέρνηση», λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας όμως ότι η πολιτική βούληση που χρειάζεται για να επέλθει ο συμβιβασμός έχει διαβρωθεί.
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανταγωνιστεί το πιο ισχυρό μέλος της Ευρωζώνης, επαναφέροντας στο προσκήνιο την Κατοχή από τους Γερμανούς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η καγκελάριος Μέρκελ έχει καλέσει τον Α. Τσίπρα στο Βερολίνο τη Δευτέρα, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει προκληθεί. Η γερμανική κοινή γνώμη έχει πλέον στραφεί αποφασιστικά εναντίον της Ελλάδας ενώ και μέλη της γερμανικής κυβέρνησης, με πρώτο τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δείχνουν να έχουν χάσει την υπομονή τους με την Ελλάδα», αναφέρει.
Μπορεί σε θεσμικό επίπεδο η Ε.Ε. να επιθυμεί σφόδρα έναν συμβιβασμό, αλλά υπάρχουν πλέον τόσα πολλά ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία που οι σχέσεις αρχίζουν να γίνονται απρόβλεπτες, καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.