Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Οι 4 «σωματοφύλακες» για την «έντιμη συμφωνία»

Με «δάκτυλο» Μέρκελ η «αποπομπή» Βαρουφάκη. Ποιοι είναι οι ρόλοι των 4 σωματοφυλάκων στην αναδομημένη διαπραγματευτική ομάδα.

| Παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού στη χθεσινή του συνέντευξη ότι τόσο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όσο και τα μέλη της κυβέρνησης περιβάλλουν με εμπιστοσύνη τον υπουργό Οικονομικών, η αναδόμηση της διαπραγματευτικής ομάδας και η «αποπομπή» του Γ. Βαρουφάκη φαίνεται ότι έχει επέλθει μετά από ισχυρές πιέσεις από την Ευρώπη.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος κατά την πρόσφατη συνομιλία της με τον Πρωθυπουργό ζήτησε να βρεθεί λύση στο θέμα «Βαρουφάκη»
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Αν. Μέρκελ κατά την πρόσφατη συνομιλία της με τον Πρωθυπουργό ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να βρεθεί λύση στο θέμα «Βαρουφάκη» μετά και τον σάλο που προκλήθηκε από τις αντιδράσεις των συναδέλφων του υπουργών Οικονομικών στο πρόσφατο Eurogroup στην Ρίγα.
Η «θυσία» του Γ. Βαρουφάκη όμως έγινε με την μέθοδο που επέλεξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δηλαδή με την… μερική αποπομπή του και την τοποθέτηση στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα σε θέσεις-κλειδιά που εμφανίζουν τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να βρίσκεται υπό επιτροπεία.
Ο Γ. Βαρουφάκης θα περιοριστεί στον ειδικό ρόλο του εκπροσώπου της χώρας στο Eurogroup ενώ η αρμοδιότητα των τεχνικών κλιμακίων και της ουσιαστικής δουλειάς της διαπραγμάτευσης έχει μετατεθεί στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και τον γραμματέα της Κυβέρνησης Σπ. Σαγιά.

Ο ήρεμος και χαμηλών τόνων Τσακαλώτος

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων Ευ. Τσακαλώτος αναλαμβάνει τον συντονισμό της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον Γ. Βαρουφάκη.
Ο κ. Τσακαλώτος ο οποίος έχει την αγγλική ως μητρική γλώσσα, είναι οικονομολόγος και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα με περγαμηνές στο κόμμα. Παράλληλα είναι αποδεκτός από τους Ευρωπαίους εταίρους για το ήρεμο ύφος του παρά την συνέπεια και την επιμονή που δείχνει στην υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Reuters που αναφέρει ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος που θα διαδραματίζει στο εξής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος -όπως αναφέρει το Reuters- είναι πιο συμπαθής στους εταίρους σε σχέση με το Γ. Βαρουφάκη, λόγω των χαμηλών του τόνων.
Τούτο σημαίνει - σύμφωνα με το Reuters- ότι «ο έχων σπουδάσει στην Οξφόρδη οικονομολόγος και καθηγητής, τον οποίο οι εταίροι της Ελλάδας συμπαθούν για τους χαμηλούς του τόνους» θα έχει πλέον πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις πρόσωπο με πρόσωπο με τους δανειστές.

Ο έμπειρος νομικός Σπ. Σαγιάς

Ο Γραμματέας της Κυβέρνησης Σπ. Σαγιάς ανέλαβε τον συντονισμό των τεχνικών κλιμακίων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο έμπειρος νομικός θα μπορεί να συντονίζει τα τεχνικά κλιμάκια ως γνώστης του ελληνικού νομικού πλαισίου και να προετοιμάζει τους νόμους με τους οποίους θα πιστοποιείται η πρόοδος του προγράμματος και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.

Ο ειλικρινής Γ. Χουλιαράκης

Ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και στενός συνεργάτης του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, Γ. Χουλιαράκης αναλαμβάνει και επισήμως την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων, στην θέση του Γ. Θεοχαράκη, γενικού γραμματέα του υπουργείου οικονομικών και «ανθρώπου» του Γ. Βαρουφάκη.
Ο Γ. Χουλιαράκης έχει κερδίσει τις εντυπώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους με την παρουσία του στα τεχνικά κλιμάκια για τις γνώσεις του και τις ειλικρινείς προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης.
Ήταν από τους πρώτους Έλληνες τεχνοκράτες που εισηγήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα αναλυτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ήρθε σε σύγκρουση με τον Γ. Βαρουφάκη.

Ο συνήθης «ύποπτος» Γ. Δραγασάκης

Με ενισχυμένο ρόλο στη διαπραγμάτευση εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης. Με άρθρο του στην Αυγή προετοίμασε την στροφή της κυβέρνησης για την εξεύρεση λύσης με τους δανειστές ενώ σε κείμενα του αναφέρει ότι σταδιακά ξεπερνιέται η αντίθεση Μνημονίου–Αντιμνημονίου προβάλλοντας κυρίως τη σύγκρουση των «υποδειγμάτων» με τα οποία οι λαοί αντιμετωπίζουν την λιτότητα που επιβάλλει η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Και το κόμμα στις συσκέψεις

Ο Γραμματέας της Κ.Ε Τ. Κορωνάκης αλλά και ο γραμματέας της Κ.Ο Χρ.Μαντάς συμμετέχουν στις συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης όπως έγινε και στην χτεσινή συνεδρίαση. Είναι προφανές ότι το κυβερνών κόμμα και η βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται για την «στροφή» προς την κατεύθυνση της συμφωνίας με τους δανειστές και για τον λόγο αυτό τα κομματικά στελέχη ενημερώνονται για να προετοιμάσουν το κόμμα και τα μέλη της Κ.Ο για τις μάχες που θα κληθούν να δώσουν στην κοινωνία και στο κοινοβούλιο.   
thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.