Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Πρώτη η Ελλάδα στη φορολόγηση οικογενειών



Οι οικογένειες με παιδιά τιμωρούνται στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη φορολογία σε οικογένεια στην οποία εργάζεται ο ένας γονιός με δύο παιδιά, όπου διαπιστώνονται οι υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις μεταξύ των 34 χωρών του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, οι επιβαρύνσεις αυτές (μετά την κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων που ίσχυαν για τα παιδιά) ανήλθαν το 2014 στο 43,4% του εισοδήματος, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι μόλις 26,9%. Μάλιστα, ακόμη και μετά τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ όπου η φορολογική επιβάρυνση μιας οικογένειας με παιδιά είναι υψηλότερη κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τα φορολογικά βάρη που επωμίζεται ένας άγαμος εργαζόμενος χωρίς παιδιά. Και αυτό, όταν στα υπόλοιπα κράτη του ΟΟΣΑ η φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών με δύο παιδιά είναι κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη σε σχέση με τον άγαμο εργαζόμενο χωρίς παιδιά. Συγκεκριμένα, σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, εκτός από τη Χιλή, την Ελλάδα και το Μεξικό, η φορολογική επιβάρυνση για τους εργαζομένους με παιδιά είναι κατώτερη από εκείνη για εργαζομένους χωρίς παιδιά. Οι διαφορές είναι ιδιαίτερα μεγάλες στην Τσεχική Δημοκρατία, στη Γερμανία, στην Ιρλανδία, στο Λουξεμβούργο και στη Σλοβενία. Τα ίδια υψηλά ποσοστά για τις οικογένειες με παιδιά παρατηρούνται στο Βέλγιο (40,6%) και στη Γαλλία (40,5%). Αντίθετα, στη Νέα Ζηλανδία καταγράφτηκε το προηγούμενο έτος η μικρότερη επιβάρυνση για τις οικογένειες αυτές (3,8%), ακολουθούμενη από τη Χιλή (7%), την Ελβετία (9,8%) και την Ιρλανδία (9,9%). Ο μέσος όρος για τις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν 26,9%.

Οχι όμως ότι οι άγαμοι επιβαρύνονται λιγότερο. Από την έκθεση προκύπτει επίσης ότι οι επιβαρύνσεις από εισφορές και φόρους στο εισόδημα ενός άγαμου Ελληνα εργαζομένου ανέρχονται στο 40,44% έναντι μέσου όρου 36% στις χώρες του ΟΟΣΑ, στοιχείο που κατατάσσει τη χώρα στη 14η θέση αυτής της κατηγορίας.

Συγκρίνοντας τα βάρη από φόρους και εισφορές μεταξύ 2010 και 2014, διαπιστώνονεται ότι: η κατάσταση για τους άγαμους χειροτέρεψε, καθώς καταγράφεται αύξηση των βαρών κατά 1,3% από 39,1% που ήταν το 2010 σε 40,4% που έφθασε το 2014, όταν την ίδια περίοδο στις χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφεται μείωση κατά 0,7%, από 36,7% το 2010 σε 36% το 2014.

Από την έκθεση προκύπτει επίσης ότι στην Ελλάδα, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης εργαζομένων και εργοδοτών αντιπροσωπεύουν το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης σε σύγκριση με το 63% του συνολικού μέσου όρου του ΟΟΣΑ.
Έντυπη KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.