Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Περιθωριοποίηση Βαρουφάκη, αναβάθμιση Τσακαλώτου...

...μετά τις αλγεινές εντυπώσεις στην Ρίγα
Στον απόηχο της αναδιοργάνωσης της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης, ο κ. Βαρουφάκης προχωρά άμεσα στη σύγκλιση της νέας ομάδας (18:30 την Δευτέρα) θέλοντας να αναδείξει ότι ο ίδιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενός της, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να απαντήσει στις αιτιάσεις για περιθωριοποίησή του. Στη συνάντηση θα συμμετέχει τόσο ο κ. Ευ. Τσακαλώτος, όσο και ο κ. Σ. Σαγιάς, ενώ παρών θα είναι - εκτός απροόπτου - και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γ. Δραγασάκης.

Η περιθωριοποίηση του ρόλου του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους ανακοινώθηκε απο το Μέγαρο Μαξίμου, υπό το βάρος των αλγεινών εντυπώσεων που άφησε το τελευταίο Eurogroup και η "υποδοχή" που του επιφύλαξαν εκεί οι ομόλογοί του της Ευρωζώνης. Προκειμένου να δοθεί λύση στο παρατεταμένο αδιέξοδο, η κυβέρνηση προχωρά σε συγκρότηση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, στην οποία αναβαθμισμένο ρόλο καταλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αν και ,τυπικά, αυτή τελεί υπό την ευθύνη του κ. Βαρουφάκη. Επιπλέον, το Μέγαρο Μαξίμου, ως απάντηση στην πάγια κριτική των κλιμακίων διαπραγμάτευσης ότι δεν έχουν πρόσβαση σε κυβερνητικά στελέχη, καθώς πολλοί υπουργοί αρνούνται να συναντηθούν με αυτά και να δώσουν στοιχεία, αναθέτει ειδικό ρόλο συντονιστή για την υποστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στον γ.γ. της κυβέρνησης, Σπύρο Σαγιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι αποφάσεις ελήφθησαν σε σύσκεψη που έγινε την Κυριακή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο το συντονισμό και την παρακολούθηση της πορείας της διαπραγμάτευσης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλ. Τσακαλώτος.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη "επιβεβαιώθηκε η στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη που έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου".  "Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση" υπογραμμίζεται απο το Μέγαρο Μαξίμου.

Η "πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης" θα είναι " υπό την ευθύνη του Υπουργού Γ. Βαρουφάκη" αλλά ο συντονισμός της ανατίθεται στον Ευκλ. Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, "για την καλύτερη υπoστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού, υπό τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.

Παράλληλα, στον Γενικό Γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. "Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου" τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές.

Τέλος, την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης.

από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.