Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Διαπραγμάτευση χωρίς πίεση ως το τέλος Απριλίου...


Λήξη συναγερμού σήμανε η κυβέρνηση σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο, να τελειώσουν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας στις 9 Απριλίου ή να μην φτάσουν καν για την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ. 

Η νεότερη αποτίμηση, για τα...
στοιχεία της οποίας ενημερώθηκε ήδη από την Πέμπτη ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας δείχνει ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει, και ότι έχει τρόπο να παρατείνει το διαπραγματευτικό της χρόνο ως το τέλος Απριλίου. 

Αυτό το μήνυμα προσπάθησαν να το περάσουν με κάθε τρόπο από χθες το πρωί οι αρμόδιοι υπουργοί. 

Την αρχή έκανε ο Δημήτρης Μάρδας, που σε πρωινή του συνέντευξη ξεκαθάρισε ότι η καταβολή της δόσης του ΔΝΤ, στις 9 Απριλίου είναι εξασφαλισμένη. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Σταθάκης, αμέσως μετά τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Στους δημοσιογράφους είπε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο» και σε σχέση με το αν τελειώνουν τα χρήματα στα κρατικά ταμεία εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας: «Δεν νομίζω, είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση». 

Την ένταση αποκλιμάκωσαν και οι κυβερνητικές διαρροές, ότι οι αποφάσεις σε σχέση με τη διαπραγμάτευση θα ληφθούν στο Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Απριλίου και ότι η κυβέρνηση δεν «καίγεται» για ένα έκτακτο Eurogroup, αμέσως μετά τις συνεδριάσεις του Euroworking group στις 8 και 9 Απριλίου, ώστε να ληφθούν αμέσως αποφάσεις για την εκταμίευση. 

Η λήξη συναγερμού απευθύνεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργηθεί η εντύπωση, ότι η Μεγάλη Πέμπτη είναι ημερομηνία ορόσημο για τη διαπραγμάτευση και να ρισκάρει το ενδεχόμενο, να μην υπάρξει εκεί συμφωνία. 

Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσε να προκληθεί πανικός. Ωστόσο, στην κυβέρνηση και στο Πρωθυπουργικό Γραφείο αντιλαμβάνονται πως ο χρόνος ως τις 24 Απριλίου δεν είναι άπειρος. 

Ακόμα και αν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους, η εκταμίευση προϋποθέτει να συνέλθουν και τα κοινοβούλια κάποιων εταίρων και άρα η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν. 

Σε ότι αφορά πάντως τη διαπραγματευτική τακτική, η κυβέρνηση δίνει την εικόνα ότι επιμένει στις κόκκινες γραμμές της και ότι εξακολουθεί να έχει την πεποίθηση, πως θα επιτύχει μια συμφωνία χωρίς να χρειαστεί να υποχωρήσει από αυτές. 

Στο πλαίσιο αυτό, ήταν ενδεικτικές οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εργασίας κ. Π. Σκουρλέτης, ο οποίος κάλεσε με συνέντευξη του στον Real fm τους εταίρους να αποδεχτούν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «θα έχουν απασφαλίσει μία χειροβομβίδα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Τα θραύσματα θα καταλήξουν τελικά και στους υπόλοιπους εταίρους».

Ο υπουργός εργασίας πάντως είπε ότι δεν θεωρεί πιθανό «το σενάριο της ρήξης», και πρόσθεσε πως αν προκύψει «θα προκύψει με κύρια ευθύνη των δανειστών μας». 
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.