Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Το παρασκήνιο των συναντήσεων του Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ...

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
 Από τις τρεις συναντήσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, όπως έγινε γνωστό η ευκολότερη ήταν αυτή με την καγκελάριο της Γερμανίας. Αντιθέτως πολύ λιγότερο αναμενόμενη ήταν η στάση που κράτησε ο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ που προσπάθησε να εξηγήσει γιατί χάνει την υπομονή του με την Ελλάδα και τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του προγράμματος που είναι σε εκκρεμότητα.

Η ελληνική πλευρά από νωρίς διοχέτευε μέσω πηγών την εικόνα πως η έλλειψη αξιολόγησης ως την 30ή Απριλίου αποτελεί υπαναχώρηση από την συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, επιμένοντας να μιλάει για “ενδιάμεση αξιολόγηση” και “πρόγραμμα-γέφυρα”.

Σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν, από την...
 
συνέχεια
...τοποθέτηση του Ζ.Κ. Γιούνκερ, παρουσία του επικεφαλής του γραφείου του Μάρτιν Ζερμάγιερ στην κλειστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κατέστη σαφές για μια ακόμη φορά η πάγια θέση των θεσμών ότι η αξιολόγηση “δεν ολοκληρώνεται από μόνη της” και πως “η ελληνική πλευρά πρέπει να φέρει μέτρα για να καλύψει τους στόχους”.

"Δεν σημαίνει πια τίποτα η 30ή Απριλίου και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί μέχρι και την 30ή Ιουνίου αν χρειαστεί", είπε στο real.gr κοινοτική πηγή.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ μιλούσε χωρίς περιστροφές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την πολιτική βούληση που πρέπει να δείξει η κυβέρνηση, εξηγώντας πόσο δύσκολο είναι για αυτόν να κρατά ζωντανή την ελληνική υπόθεση και να προσπαθεί να πείσει τους πάντες για τις καλές προθέσεις της νέας κυβέρνησης όταν “μέχρι πρότινος δεν επιτρεπόταν η επίσκεψη των ελεγκτών της Κομισιόν στα υπουργεία”.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ μετέφερε τα παράπονα της ομάδας της Κομισιόν στο ελεγκτικό σχήμα για την έλλειψη πληροφοριών και συνεργασίας, περιέγραψε δε για μια ακόμη φορά τη διαδικασία “πρώτα staff level agreement και μετά έγκριση εκταμίευση, όχι πολιτική παράκαμψη της προηγούμενης απόφασης”.

Στο διά ταύτα, ο Γιούνκερ άκουσε τις ενστάσεις του πρωθυπουργού για τη φύση των μέτρων και τη δυσκολία στη χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας, δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εργάζεται ο ίδιος και η Κομισιόν για τη διευκόλυνση της συμφωνίας, όμως απολογήθηκε πως “δεν μπορεί να παρακαμφθεί η βούληση των κρατών μελών που έδειξαν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και θέλουν να δουν αποτελέσματα”.

Τόσο ο Γιούνκερ, όσο και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, έδειξαν να ανησυχούν για τα ταμειακά διαθέσιμα της ελληνικής κυβέρνησης. Η δημόσια τοποθέτηση του Φρ.Ολάντ πως: “Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και να δείξει ότι έχει πάρει αποφάσεις στο θέμα των μεταρρυθμίσεων”, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνείας. Ο Φρ. Ολάντ και ο ο Ζ.Κ.Γιούνκερ κατέστησαν σαφές ότι “οι κανόνες είναι γνωστοί και για όποια δυσάρεστη εξέλιξη δεν θα ευθύνονται οι Ευρωπαίοι”.

Aυτό το νόημα είχε και η απάντηση σε σχετική ερώτηση προς την Α.Μέρκελ κατά τη διάρκεια της εθνικής συνέντευξης τύπου. Όταν ρωτήθηκε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα πριν υπάρξει συμφωνία εκταμίευσης απάντησε: "Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό".

Εξελίξεις και στη Ρίγα

Την ίδια ώρα στη Ρίγα της Λετονίας, πληροφορίες έφεραν τον υπουργό οικονομικών να συναντάται με τον Πολ Τόμσεν, τον Κλάους Ρέγκλιγκ (ESM/EFSF) και εκπρόσωπο της ΕΚΤ που παρίστατο για το eurogroup με στόχο την αποτίμηση της προόδου του ελληνικού προγράμματος. Αμοιβαίες εξηγήσεις δόθηκαν, ωστόσο για να υπάρξει θετική κατάληξη η Αθήνα πρέπει πολύ σύντομα να κάνει κινήσεις.

Το βασικό πρόβλημα παραμένει ο προϋπολογισμός. Ενώ μάλλον προχωράνε θέματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις και διάφορα διαρθρωτικά: κλειστά επαγγέλματα και ανεξαρτησία φορολογικής διοίκησης. Το ίδιο το Εurogroup αναμένεται να είναι δύσκολο για τον υπουργό οικονομικών καθώς, όπως φαίνεται, οι εταίροι θα ακούσουν μια επίσημη εισήγηση πως “είμαστε στο σημείο που θα έπρεπε να βρισκόμασταν πριν 2 μήνες”.

Πρόοδος για το μεταναστευτικό

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να τριπλασιάσει τον προϋπολογισμό της επιχείρησης Τρίτων», σύμφωνα με τον πρόεδρο Τουσκ, και το κείμενο των συμπερασμάτων."Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να σταματήσουμε τους δουλεμπόρους” ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου εξηγώντας πως θα λειτουργήσει η επιχείρηση περιορισμού των διακινητών στη Μεσόγειο.

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν αυταπάτες ότι μπορούν να δώσουν λύση σε αυτήν την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση μέσα σε μία ημέρα», σχολίασε ο Γιούνκερ υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι στις 13 Μαΐου η Κομισιόν θα παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, πολύ νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Η Ελλάδα βγαίνει ενισχυμένη από αυτή τη Σύνοδο καθώς πέτυχε να της κατανεμηθούν μελλοντικά περισσότερα κονδύλια και πόροι για την επιτήρηση χερσαίων και θαλάσσιων Συνόρων.
από real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.