Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Σε ασφυκτικό κλοιό πίεσης η Αθήνα


ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
 ΡΙΓΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Σε κλιμάκωση των πιέσεων προς την Ελλάδα προχώρησαν στο Eurogroup της Ρίγας οι εταίροι, με τον Γιάννη Βαρουφάκη να δέχεται πυρά από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, για το γεγονός ότι η Αθήνα δεν έχει καταρτίσει ακόμη μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει τρίτο πρόγραμμα τον Ιούνιο αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τωρινού προγράμματος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι χωρίς ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκταμίευση τμηματικής δόσης
Σε ερώτηση για το αν υπήρξε έντονη συζήτηση στο Eurogroup και επιθέσεις στον κ. Βαρουφάκη, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπήρξε μια «πολύ κρίσιμη συζητηση».
«Πριν από δύο μήνες συμφωνήσαμε σε κάτι συγκεκριμένο, θέλαμε συμφωνία σήμερα, και δεν είχαμε αρκετή πρόοδο. Οπότε είχαμε μια κρίσιμη συνομιλία και υπήρξε στην αίθουσα η αίσθηση του κατεπείγοντος», πρόσθεσε ακόμη ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι «συμφωνήσαμε με τον κ. Βαρουφάκη ότι θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική η διαδικασία».
Από την πλευρά του, παρά το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που συνάντησε, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία.

«Εκφράστηκε από όλους η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και ανησυχία για την καθυστέρηση ενόψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι τα σημεία διαφωνίας των δύο πλευρών αφορούν την απαίτηση των θεσμών για μείωση στις επικουρικές συντάξεις και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Οπως υποστήριξε, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδε
χθεί αυτά τα αιτήματα «εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης».
από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.