Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Βαρουφάκης: «Συμφωνία που θα αφήνει όλους λίγο απογοητευμένους»

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης ο οποίος δήλωσε ότι «η Ευρώπη ξέρει να παράγει συμφωνίες στον κατάλληλο χρόνο». Ο υπουργός υποστήριξε ότι και η Αθήνα και οι δανειστές έχουν επενδύσει πάρα πολλά στο να υπάρξει μία συμφωνία. «Δεν θα αφήσουμε την ευκαιρία αυτή. Η μη συμφωνία θα ήταν καταστροφική για όλους μας» είπε και πρόσθεσε ότι η σύγκλιση είναι ξεκάθαρη και το παραδέχονται και οι ίδιοι οι θεσμοί.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι στο Eurogroup της Παρασκευής δεν αναμένεται να υπάρξει κάτι ενώ επισήμανε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν βάζει πάνω από όλα την δόση.
Μιλώντας στο 20ο Banking Forum ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «θα επιτευχθεί μια συμφωνία που θα μας αφήνει λίγο απογοητευμένους» εννοώντας και την Ελλάδα και τους δανειστές ενώ ανέφερε ότι η συμφωνία θα πρέπει να αφορά στα εξής σημεία.
1. Ενα φορολογικό σύστημα που να το εμπιστεύονται όλοι.
2. Ρύθμιση του θέματος των κόκκινων δανείων. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια «κακή τράπεζα» (bad bank), η οποία θα αξιοποιεί τα δεσμευμένα για τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα κεφάλαια που βρίσκονται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF).
3. Τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας στα πρότυπα της γερμανικής (KfW).
Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα ο υπουργός υποστήριξε ότι εργάζονται πολύ λίγοι και από αυτούς το ένα τρίτο αποτελούν τη λεγόμενη «μαύρη εργασία», γεγονός το οποίο οδηγεί το ασφαλιστικό σύστημα στο να μη μπορεί να αντεπεξέλθει στις κοινωνικές ανάγκες. Επί της ουσίας ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναληφθούν δράσεις.
Για τα εργασιακά ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι έχει ήδη ζητηθεί η συμβολή του ΟΟΣΑ και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) για την δημιουργία ενός νέου μοντέλου συλλογικών συμβάσεων. Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τις αγορές προϊόντων ο κ. Βαρουφάκης έκανε ειδική αναφορά στους νέους επιχειρηματίες υποστηρίζοντας ότι δεν συμφωνεί  με το ότι πρέπει να πληρώνουν αμέσως ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να έχουν εισόδημα και πρόσθεσε ότι αυτές θα πρέπει να συνδεθούν με το εισόδημά τους.
από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.