Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Τα «ατοπήματα» της προέδρου

Η Ζωή ΚωνσταντοπούλουΟ πρόεδρος της Βουλής είναι, από το Σύνταγμα, ο τρίτος σημαντικός θεσμικός παράγοντας της χώρας, μαζί με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας | 

Το υποτιθέμενο περιστατικό της Αιδηψού το μάθαμε με κάθε λεπτομέρεια. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου φέρεται να εισέβαλε μαινόμενη σε βενζινάδικο, ως θηλυκός Τσαρλς Μπρόνσον, και να ξεκίνησε καβγά τρικούβερτο με το προσωπικό για δύο (!) συνεχείς μέρες. Μόνον ότι πυρπόλησε το βενζινάδικο κι εκτέλεσε επιτόπου απαξάπαντες τους αυτόπτες μάρτυρες δεν μάθαμε, αλλά την επόμενη φορά θα ενημερωθούμε και γι’ αυτό. Γιατί το μόνο βέβαιο είναι πως θα υπάρξει και επόμενη φορά που θα στοχοποιηθεί από κάποιο μέσο.
Κάθε τρεις και λίγο δέχεται ομοβροντίες πυρών από μέσα ενημέρωσης, αντιπολιτευόμενα κόμματα αλλά και άσπονδους φίλους εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου. Δεν είναι λίγοι οι ακροβολισμένοι επικριτές της που, σε κάθε ευκαιρία, εκτοξεύουν μύδρους εναντίον της, με αφορμή τις επιλογές της: από τον τρόπο που λειτουργεί ως πρόεδρος μέχρι το σακάκι που διάλεξε να φορέσει σε μια συνεδρίαση. Ποια είναι, όμως, τα «ατοπήματα» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που προκαλούν τόση φασαρία γύρω από το όνομά της;
Επιθυμεί να προχωρήσουν οι υποθέσεις που έχει διαβιβάσει στη Βουλή η ελληνική Δικαιοσύνη και που χρονίζουν λόγω εσκεμμένης κωλυσιεργίας των προηγούμενων προέδρων και κυβερνήσεων. Ως πρόθεση και μόνο, θορυβεί πολλούς.
Προσπαθεί να επαναφέρει την αυτονομία του Κοινοβουλίου έναντι της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Βουλής είναι, από το Σύνταγμα, ο τρίτος σημαντικός θεσμικός παράγοντας της χώρας, μαζί με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε ένα πολιτικό σύστημα που έχει μάθει να λειτουργεί ως πρωθυπουργική παντοκρατορία, η αυτονόητη επιλογή της κ. Κωνσταντοπούλου ξενίζει και προκαλεί τριγμούς.
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, προσπαθεί να παράγει παράλληλο πολιτικό έργο μέσω της σύστασης επιτροπών και της διερεύνησης δυνατοτήτων (λογιστικός έλεγχος χρέους, κατοχικό δάνειο και γερμανικές επανορθώσεις κ.ά.), χωρίς τη χειραγώγηση της κυβέρνησης. Αν και έχει κάθε δικαίωμα –αν όχι υποχρέωση– να το πράξει, προκαλεί ακόμα και την εκτόξευση φίλιων πυρών εναντίον της.
Εχει τη θέληση να εφαρμόσει τον κανονισμό της Βουλής χωρίς διακρίσεις, ακόμα κι όταν πρόκειται για τη Χρυσή Αυγή. Ο πρόεδρος της Βουλής και οι κάθε λογής θεσμικοί παράγοντες πρέπει να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τους κανόνες και να πράττουν απρόσκοπτα κι ανεπηρέαστα, με όποιον κι αν έχουν να κάνουν. Η στρεβλή λειτουργία του πολιτεύματος και η παράκαμψη θεσμών και κανόνων υπήρξε άλλωστε μια από τις γενεσιουργούς αιτίες της διόγκωσης της Χρυσής Αυγής.
Δεν κράτησε ποτέ το στόμα της κλειστό στο παρελθόν, κάθε φορά που διαπίστωνε μεθοδεύσεις, ατοπήματα και εκτροπές στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Πολλοί δεν το έχουν ξεχάσει. Είναι νέα σε ηλικία, γυναίκα, δεν ακολουθεί την πεπατημένη του lifestyle στις δημόσιες εμφανίσεις της. Και όλα αυτά για κάποιους είναι ασυγχώρητα.
Συχνά της καταλογίζεται πολιτική φιλοδοξία. Από πότε είναι κακό να έχει κάποιος φιλοδοξίες κάθε είδους, όσο κινούνται σε σύννομο και ηθικό πλαίσιο; Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να τις ικανοποιήσει και τα μέσα που μετέρχεται για να επιτύχει τους στόχους της, αυτά είναι προς εξέταση και κριτική. Αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσπαθεί να ικανοποιήσει τις πολιτικές της φιλοδοξίες αναβαθμίζοντας και όχι χειραγωγώντας τους θεσμούς που υπηρετεί, αν επιθυμεί την προσωπική της διάκριση και ανέλιξη μέσω της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος και της εύρυθμης λειτουργίας του πολιτεύματος, καμία αντίρρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.