Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Brussels Group: Μικρή πρόοδος στο κλίμα συνεργασίας από την ελληνική πλευρά



ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
 Μικρή πρόοδο κυρίως στο κλίμα συνεργασίας και στην διάθεση από την πλευρά της Ελλάδας  να δώσει περισσότερα στοιχεία με περισσότερες λεπτομέρειες σημειώνουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά από δύο μέρες συνομιλιών στο Βrussels group με τους  επικεφαλής της Τροίκα (Ρ. Γκογιάλ, Ν. Κοστέλλο, Ρ. Ρούφους)  και τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, ( Γ. Χουλιαράκης, Ν. Θεοχαράκης, Ε.Παναρίτη) στο Παρίσι. Συγχρόνως όμως ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρει στην “Κ” ότι στην ουσία των θεμάτων οι αποκλείσεις είναι ακόμα μεγάλες.
Ενώ η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5 του ΑΕΠ, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο αυτή την στιγμή δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ενώ παραμένει δύσκολο να επιτευχθεί μία τέτοια συμφωνία άμεσα.
Σκοπόε του Euroworking group που θα γίνει την Τετάρτη, είναι να ενημερωθούν οι υπόλοιποι υψηλόβαθμοι των υπουργείων οικονομικών της Ευρωζώνης για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να μπορέσουν και αυτοί με την σειρά τους να ενημερώσουν αναλόγως του υπουργούς οικονομικών που θα βρεθούν δύο μέρες αργότερα να συνεδριάζουν στο Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας. Το  Εuroworking group συνηθίζεται να συνεδριάζει λίγες μέρες πριν το Eurogroup με σκοπό να προετοιμάζουν καλύτερα τους  υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης και δεν έχει χαρακτήρα έκτακτου. 
Οι συζητήσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως μέχρι την Τετάρτη, ενώ την Παρασκέυη οι εκπρόσωποι θα πρέπει να μεταβούν για να συμμετάσχουν στο Eurogroup της Ρίγας.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πηγές απο το Μέγαρο Μαξίμου, το κυβερνητικό κλιμάκιο, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, έχει κάνει σαφή τη στρατηγική του προκειμένου να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για τη χρηματοπιστωτική χαλάρωση και την εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών από τους πιστωτές προς την Ελλάδα.

"Να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το καλοκαίρι του 2014, εκπληρώνοντας κανονικά τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές, γεγονός, δηλαδή, μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά, να μην αναχρηματοδοτεί μια χώρα το χρέος της" αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας τις θέσεις στις οποίες πρέπει να βασίζεται η όποια συμφωνία. "Στον σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο, στην εμπέδωση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, πάντα, όμως, στο πλαίσιο του σεβασμού των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες για έξοδο από την λιτότητα και εθνική κυριαρχία, καθώς και στην άσκηση πολυδιάστατης πολιτικής στις διεθνείς μας σχέσεις".

από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.