Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Der Standard: «Κακοί Έλληνες, καλή τρόικα»

Der Standard: Η τρόικα απέτυχε παταγωδώς στην Ελλάδα



Ελάχιστη χαρακτηρίζει την αυτοκριτική που έχουν κάνει οι πιστωτές της Αθήνας η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», επισημαίνοντας ότι «η τρόικα - Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - απέτυχε παταγωδώς με τα μεταρρυθμιστικά της σχέδια για την Ελλάδα».
Ως παράδειγμα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η αυστριακή εφημερίδα αναφέρει ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, δήλωσε στην Ουάσιγκτον πως είναι πια καιρός να διαμορφωθεί στην Ελλάδα μια αποτελεσματική είσπραξη φόρων, με την  «Der Standard» να σχολιάζει ότι «προκαλεί έκπληξη που ο Τόμσεν δεν κοκκίνισε κάνοντας αυτές τις δηλώσεις, διότι αυτός και οι συνάδελφοί του αλωνίζουν στην Αθήνα από το 2010».
«Εάν όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν ήταν δυνατό να διαμορφώσει λογικά ένα συγκριτικά απλό σημείο, όπως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, τότε η τρόικα απέτυχε τουλάχιστον το ίδιο όπως οι Έλληνες», γράφει η «Der Standard» για να αναρωτηθεί στη συνέχεια «πού ήταν λοιπόν όλοι αυτοί οι ελεγκτές», και στη συνέχεια να συμπεράνει πως «είτε δεν έλαβαν σοβαρά τους ίδιους τους όρους τους, είτε αποδέχθηκαν κάθε καθυστέρηση».
Στο σχόλιο σημειώνεται ότι θα πρέπει κανείς να παραδεχθεί ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα πρέπει να τεθεί σε νέες βάσεις, ενώ η γενική εξαγγελία του ΔΝΤ ότι θέλει μελλοντικά να θέτει λιγότερους όρους χαρακτηρίζεται «καλή αλλά όχι αρκετά συγκεκριμένη».
Στον κόσμο της αναπτυξιακής βοήθειας υπάρχει η χαρακτηριστική λέξη Ownership, δηλαδή ότι τα προγράμματα μπορούν να λειτουργούν μόνον εάν μια χώρα συμμετέχει στη διαμόρφωση των μέτρων και εφαρμόζει με δική της ευθύνη και ίσως αυτό θα πρέπει να συζητήσουν ΔΝΤ, Αθήνα και Βερολίνο, αναφέρει η εφημερίδα. Όπως επισημαίνεται στο σχόλιο, σε μια τόσο περίπλοκη υπόθεση όπως η κρίση στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είναι περισσότεροι συγκρατημένοι εκείνοι που δίνουν συμβουλές.
Καταλήγοντας, η εφημερίδα εκτιμά ότι μια αυτοκριτική της τρόικα μπορεί να μην έκανε καλύτερα τα πράγματα, ωστόσο η παραδοχή ότι όλοι έχουν κάνει λάθη θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.