Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Μαξίμου: Eνδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλος Απριλίου το αίτημα Τσίπρα στην Μέρκελ

O κ. Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ.
O κ. Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ.
ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Για εποικοδομητικό και θετικό κλίμα στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Αγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι στη συζήτησή τους καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου.
«Εγώ έκανα όσα σου είχα πει. Κάνε κι εσύ ό,τι μου είπες», διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας στην Γερμανίδα Καγκελάριο, σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός, που θα συναντηθεί και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, πρόκειται να ζητήσει τήρηση "όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο" και συγκεκριμένα της δέσμευσης ότι εάν η Αθήνα καλύψει το 70% της απόστασης προς μία συμφωνία, οι εταίροι θα καλύψουν το υπόλοποιο 30%. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η πρόοδος που συντελέστηκε τις τελευταίες ημέρες στο Brussels Group δίνει στην ελληνική πλευρά το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι έχει καλύψει την απόσταση που της αναλογούσε.

Ο κ. Τσίπρας επρόκειτο επίσης να θέσει ζήτημα εκπλήρωσης των όρων της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει συμφωνία μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Με βάση αυτό ο κ. Τσίπρας επιδιώκει ένα θετικό πολιτικό μήνυμα σήμερα, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για ένα θετικό κείμενο απο το αυριανό Eurogroup. Με βάση αυτό, επρόκειτο να προτείνει εντατικές διαβουλεύσεις του Brussels Group απο το Σάββατο μέχρι το αργότερο την Τετάρτη, ώστε την Πέμπτη, τελευταία μέρα του μήνα, να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup προκειμένου να επικυρώσει μία συμφωνία.

Σε περίπτωση που οι δανειστές επιλέξουν την ρήξη, η ανώτατη κυβερνητική πηγή σχολιάζει ότι "όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά" προσθέτει ωστόσο ότι αν η ρήξη ήταν η επιλογή των εταίρων, γιατί να περίμεναν ως τώρα και να μην το είχαν κάνει απο τον Φεβρουάριο.
από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.