Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Globe and Mail: «Η Γερμανία ευθύνεται για τον ανηφορικό αγώνα της Ελλάδας»

Η Γερμανία δεν θα αφήσει την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ γιατί η παραμονή της διευκολύνει το μοντέλο που ήδη ακολουθείται και εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα, αναφέρει η καναδική εφημερίδα.
Globe and Mail: «Η Γερμανία ευθύνεται για τον ανηφορικό αγώνα της Ελλάδας»

 Με τίτλο «Η Γερμανία ευθύνεται για τον ανηφορικό αγώνα της Ελλάδας» ο ανταποκριτής της καναδικής εφημερίδας Globe and Mail στην Ευρώπη, Eric Reguly, επισημαίνει ότι παρά τα όσα γράφονται, σχετικά με την αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων και των περιφερειών από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και Grexit, τελικά τίποτα δεν θα συμβεί και η Ελλάδα δεν θα γίνει νέα Αργεντινή. 
Τονίζεται ότι στο τέλος η Ελλάδα θα επιτύχει κάποιου είδους συμφωνία με τους δανειστές της και θα παραμείνει στην Ευρωζώνη καθιστώντας το ευρώ «μη αναστρέψιμη επιλογή». 
Σημειώνεται ακόμη ο ρόλος της Γερμανίας στην ΕΕ η οποία, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ωφελείται από τις εξαγωγές της εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και από τη συσσώρευση πλεονασμάτων ενώ την ίδια στιγμή η στάση της δημιουργεί ασυμμετρία ωθώντας τις πιο αδύνατες οικονομίες όπως αυτές της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας ακόμα και της Γαλλίας να προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις δομικού χαρακτήρα και να προβαίνουν σε αντίστοιχες δημοσιονομικές προσαρμογές. 
Αναφέρεται ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την προσήλωση της Γερμανίας στο ευρώ αλλά τονίζεται ότι η οικονομική ευρωστία της και οι εξαγωγές της καθίστανται ζημιογόνες για τους εταίρους της, αφού ακολουθεί μία σταθερή πολιτική που αντίκειται στον πληθωρισμό, στην αύξηση των μισθών και την κατανάλωση. 
Τέλος, αναφέρεται ότι η Γερμανία, ακόμα και εάν υπάρχουν φωνές για το αντίθετο, δεν θα αφήσει την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ και να προστατεύσει τον εαυτό της από «αδίστακτες» εξαγωγικά χώρες γιατί η παραμονή της διευκολύνει το μοντέλο που ήδη ακολουθείται και εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα.
από  tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.