Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα (28 Μαίου)

Σε τίτλουςundefined
22:31 | 28 Μάιος. 2015

1. Τηλεδιάσκεψη μίας ώρα είχαν σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Eπίθεση… σύγκλισης είναι η στρατηγική Τσίπρα στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης, με τους πιστωτές να περνάνε στην αντεπίθεση με νέες, πιο σκληρές αξιώσεις. Χρειάζεται πολιτική λύση, δήλωσε ο συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη να προβλέπει συμφωνία μέχρι την Κυριακή.
2. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, το μήνυμα πως η συμφωνία είναι δυνατή, αλλά πως ακόμη απομένει δουλειά, στέλνουν Κομισιόν και ΔΝΤ. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να δήλωσε πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «είναι μια πιθανότητα». Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και χρειάζεται «περαιτέρω πρόοδος» στις τεχνικές διαβουλεύσεις, ήταν το μήνυμα της Κομισιόν. «Η Αθήνα ήταν πάντα περισσότερο αισιόδοξη», σήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν μπορεί να δώσει ενδιάμεση χρηματοδότηση στην Ελλάδα, διαμήνυσε ο Έβαλντ Νοβότνι, εκ μέρους της, την ίδια στιγμή που χωρίς συμφωνία κινδυνεύουν και τα ομόλογα άλλων χωρών. Στο μεταξύ, μία στις τρεις είναι οι πιθανότητες ενός Grexit  εκτιμούν 70 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του πρακτορείου Reuters, ενώ σκηνοθεσία πίσω από τη χρεοκοπία βλέπει ο γερμανικός Τύπος.
3. Η τρόικα είχε θέσει ως στόχο μισθούς 300 ευρώ για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κορκίδης κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής σχετικά με την είσοδο της χώρας στα Μνημόνια. Ο Βασίλης Κορκίδης έκανε λόγο για «τραγικά λάθη» και για «κάποιους που βιάστηκαν να βάλουν τη χώρα στα μνημόνια», ενώ σημείωσε πως αν η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είχε γίνει νωρίτερα «από τις 130.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν, οι μισές θα δούλευαν σήμερα». Κάπως έτσι η Ευρώπη κέρδισε από την ελληνική κρίση. Μόνο η Γαλλία κέρδισε 2 δις ευρώ.
4. Μέρκελ και Σόιμπλε μοιράζονται για μια ακόμη φορά τους ρόλους του «καλού» και του «κακού» στην κορύφωση της διαπραγμάτευσης – ρόλους, που μένει να φανεί μέσα στις επόμενες εάν, και σε ποιόν βαθμό, υπηρετούν την ίδια πολιτική και στόχευση.
5. Προβλήματα προκλήθηκαν στο λεκανοπέδιο της Αθήνας από την έντονη καταιγίδα που σημειώθηκε το μεσημέρι, με την κίνηση να διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία και την ηλεκτροδότηση να διακόπτεται σε κάποιες περιοχές του λεκανοπεδίου. Τέξας γίναμε...
6. Τους προσωρινούς διευθυντές επέλεξε το νέο ΔΣ της ΕΡΤ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η διοίκηση της ΕΡΤ επιθυμεί να προχωρήσει τάχιστα στην κατάρτιση οργανογράμματος, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία επαναπρόσληψης του προσωπικού όπως ήταν στις 11 Ιουνίου του 2013, πριν πέσει το μαύρο στην ΕΡΤ.
7. Οι εικόνες της κρίσης τα τελευταία 5 χρόνια έχουν κατακλύσει την καθημερινότητα γύρω μας, αλλά και τις οθόνες των τηλεοράσεων και των υπολογιστών μας όπως και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ κάλυψαν την κρίση αλλά και τις επιπτώσεις που αυτό είχε στην ψυχολογία μας εξετάζει μεγάλη έρευνα του Εργαστηρίου Ψυχολογικών Εφαρμογών & Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρωταγωνιστής το ανθρώπινο δράμα, αλλά άφαντες οι λύσεις
8. «Πρέπει να παραμείνει η Βρετανία μέλος της ΕΕ;». Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο οι Βρετανοί θα κληθούν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» στο δημοψήφισμα το οποίο θα διεξαχθεί έως το τέλος του 2017.
9. Ίσως το να κατακτήσει ο άνθρωπος την αιωνιότητα να μην είναι πλέον όνειρο επιστημονικής φαντασίας, καθώς μία νευροεπιστήμονας του πανεπιστημίου του Cambridge έρχεται να υποστηρίξει ότι ο άνθρωπος θα έχει ενδεχομένως στο μέλλον τη δυνατότητα να ζήσει για πάντα μεταφορτώνοντας τον εγκέφαλο του σε έναν σκληρό δίσκο.
10. Κυριακή πρωί στο κτήμα Τατοΐου βλέπεις μια εικόνα που ίσως δεν περιμένεις. Στην καταπράσινη έκταση των 42.000 στρεμμάτων συρρέει πλήθος κόσμου. Οικογένειες, νεανικές παρέες, ηλικιωμένες παρέες, ποδηλάτες, πεζοπόροι, προσκοπικές ομάδες και φυσικά αμέτρητα τετράποδα με ή χωρίς οικογένεια!
Και οι ταινίες της εβδομάδας όπως τις επέλεξε ο Γιώργος Ρούσσος:

* Σκίτσο του Τάσου Αναστασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.