Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Μάς έχουνε "περιλάβει" οι εφημερίδες...

Οι... άστεγοι της Μυκόνουundefined
Οι δημόσιοι υπάλληλοι στο Νησί των Ανέμων αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτο στεγαστικό πρόβλημα, καθώς οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων τα προορίζουν για τους τουρίστες, σε τιμές που καίνε |
 
Μπήκε ο Μάης και ήδη το νησί της Μυκόνου κατακλύζεται από τουρίστες που απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Ενώ το καλοκαίρι για τους περισσότερους είναι συνδεδεμένο με διακοπές και ξεκούραση, υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι κάθε άλλο παρά το ευχαριστιούνται.
Ο λόγος για τους μόνιμους υπαλλήλους του νησιού, οι οποίοι κάνουν κούρσα με τον χρόνο προκειμένου να μπορέσουν να βρουν ένα σπίτι να μείνουν, αφού οι ιδιοκτήτες αρνούνται να τους νοικιάσουν χώρο καθώς κρατούν τα σπίτια για την καλοκαιρινή σεζόν. Πίσω λοιπόν από την ξεγνοιασιά των καλοκαιρινών διακοπών υπάρχει μια καθημερινότητα η οποία δεν παύει να υφίσταται, πόσο μάλλον που εντατικοποιείται λόγω του πλήθους του κόσμου που συρρέει μαζικά στο κοσμοπολίτικο νησί.
Οι μόνιμοι υπάλληλοι που απασχολούνται στις διάφορες υπηρεσίες του νησιού αντιμετωπίζουν εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα με τη διαμονή τους, καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων αρνούνται να τους νοικιάσουν ένα σπίτι ή έστω ένα δωμάτιο και, στην περίπτωση που το κάνουν, τους ζητούν αστρονομικά ποσά για πολύ λίγα τετραγωνικά, ενώ τα καταλύματα σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και κρίνονται μη κατοικήσιμα.
Κόβουν το ρεύμα
Πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να φύγουν από τα σπίτια που νοικιάζουν ύστερα από αίτημα των ιδιοκτητών, οι οποίοι μάλιστα δεν διστάζουν να προβούν και σε ακραία μέτρα, όπως να διακόψουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να εξαναγκάσουν τους ενοικιαστές να φύγουν μια ώρα αρχύτερα, όπως μας λέει ο Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, εργαζόμενος στο ΕΚΑΒ Μυκόνου.
«Οταν με έδιωξαν από το σπίτι που νοίκιαζα αναγκάστηκα να κοιμηθώ, η γυναίκα μου κι εγώ, δύο μέρες στο ΕΚΑΒ. Υστερα από τρεις μήνες που έψαχνα μέρα-νύχτα βρήκα ένα δωμάτιο 45 τ.μ. για το οποίο δίνω 500 ευρώ. Αν υπολογίσεις το ρεύμα, το τηλέφωνο κτλ., φτάνω να πληρώνω περίπου 650 ευρώ κάθε μήνα. Πώς να βγεις με 950 ευρώ μισθό και να θρέψεις τέσσερα παιδιά;», δηλώνει στην «Εφ.Συν.».
Για τους παραπάνω λόγους, η Μύκονος είναι «απαγορευτική» για πολλούς δημόσιους υπαλλήλους, που πλέον δεν την προτιμούν, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες που λειτουργούν στο νησί να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Το ΕΚΑΒ, μόνο για τον μήνα Μάιο, έχει 42 κενές βάρδιες, πράγμα το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι το νησί μένει χωρίς ασθενοφόρο για 14 ολόκληρες μέρες, σύμφωνα με όσα μας είπε ο Αλ. Τσαχουρίδης. «Από το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ η Μύκονος δεν έχει ΕΚΑΒ και το Κέντρο Υγείας λειτουργεί με έναν αγροτικό γιατρό, χωρίς νοσηλευτή».
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Κυριακή Βασιλειάδου, που εργάζεται στο ΙΚΑ Μυκόνου από το 2005. Παρά το γεγονός ότι πληρώνει κανονικά το ενοίκιο και δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια, της ζητούν να αδειάσει το σπίτι μέχρι το τέλος του μήνα. «Δεν βρίσκω τίποτα. Ολα τα νοικιάζουν με τη σεζόν, η οποία όμως δεν συμφέρει καθόλου καθώς ένα μικρό σπίτι μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ τον μήνα. Δυστυχώς δεν με αντιμετωπίζουν ως κάτοικο Μυκόνου, αν και δουλεύω σχεδόν δέκα χρόνια εδώ. Τους μόνους που υπολογίζουν είναι οι τουρίστες και η τσέπη τους», μας λέει η Κ. Βασιλειάδου.
Τροχόσπιτο
Παρόμοια εμπειρία καταθέτει και ο Α. (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας), λιμενικός στη Μύκονο εδώ και πέντε χρόνια. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοίκιαζε του ζήτησε να φύγει προφασιζόμενος ιδιοκατοίκηση. Επί δύο μήνες δεν έβρισκε τίποτα, ούτε σε λογική τιμή αλλά ούτε και σε καλή κατάσταση. «Είχα απελπιστεί. Μέχρι που σκεφτόμουν να πάρω ένα τροχόσπιτο και να το βάλω στο λιμάνι να μένω», μας λέει.
«Από τις αρχές Δεκέμβρη, πηγαίνοντας πόρτα πόρτα, μπόρεσα να βρω σπίτι στα μέσα Φλεβάρη. Είναι όμως μακριά από τη δουλειά και ουσιαστικά ό,τι γλίτωσα από το ενοίκιο τα δίνω στη μετακίνηση και στις βενζίνες. Ασε που είναι καλοκαιρινό σπίτι και τον χειμώνα θα πρέπει να βρω άλλο...», μας λέει, ενώ αφήνει αιχμές και κατά των κατοίκων οι οποίοι δεν διευκολύνουν καθόλου την κατάσταση: «Τους το έχω πει χίλιες φορές. “Το νησί θα μείνει με έναν γιατρό, έναν δάσκαλο και έναν αστυνομικό. Δεν σας συμφέρει”».
Ο δήμαρχος του νησιού είναι ενήμερος για την κατάσταση και έχει ζητήσει από τους κατοίκους να βοηθήσουν, δημοσιοποιώντας μια λίστα διαθέσιμων οικημάτων, τα οποία όμως είναι σε άθλια κατάσταση και σε υψηλή τιμή, όπως καταγγέλλουν οι υπάλληλοι, ενώ θεωρούν ότι ο χειρισμός αυτός δεν είναι ούτε σωστός αλλά ούτε και επαρκής.
                    efsyn.gr
 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

Σημείωση "Ν.Μ."Δημοσιεύθηκε Παρασκευή 8/5/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.