Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Οι μετανάστες μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης...

"Ν.Μ." : Η "εκμετάλλευση" εκτοξευμένη στή στρατόσφαιρα...
 Ένας απ'όλους νά φτερνιστεί εκεί μέσα καί "adios pampa mia..."
Αυτή είναι η πολιτική τής Ευρώπης γιά τό μεταναστευτικό.
Όλη η ηγεσία της Ε.Ε. άνθρωποι ...θεοσεβούμενοι.
Καθολικά καί Αδιαμαρτύρητα!

Τα ΜΜΕ έχουν ήδη στρέψει τους προβολείς τους μακριά από τη Σικελία...
Αν και δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τότε που εκατοντάδες μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ακτές της Ιταλίας και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν ήδη στρέψει τους προβολείς τους μακριά από τη Σικελία, το... νότιο τμήμα της Ιταλίας και κύρια πύλη εισόδου προς την Ευρώπη.
Στις 3 Μαΐου, 300 άνθρωποι έφτασαν στο λιμάνι της Augusta, στην επαρχία των Συρακουσών. Ανάμεσά τους, ο 19χρονος Άχμεντ και 22χρονος Μοχάμεντ. Και οι δύο προέρχονται από τη Σομαλία αλλά συναντήθηκαν στη Λιβύη όπου εργάζονταν για αρκετούς μήνες, προκειμένου να εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν τους λαθρέμπορους που οργανώνουν την μετακίνηση μεταναστών σε όλη τη Μεσόγειο.

Ο Άχμεντ και ο Μοχάμεντ φιλοξενούνται τώρα σε ένα από τα κέντρα πρώτης βοήθειας και υποδοχής των Συρακουσών, αλλά δεν σχεδιάζουν να παραμείνουν στην Ιταλία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Άχμεντ θέλει να πάει στο Βέλγιο, όπου ζουν ήδη κάποιοι συγγενείς του, ενώ ο Μοχάμεντ ελπίζει να συνεχίσει το ταξίδι του προς τη Γερμανία.

Όπως δήλωσαν στο Inter Press Service, το να διασχίσουν τη Μεσόγειο ήταν μια τρομακτική εμπειρία, αλλά φαίνεται να έχουν αφήσει πίσω τους όλους τους εφιάλτες και τα μάτια τους είναι γεμάτα από ελπίδα για το μέλλον.

«Αυτό ταξίδι ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου, αλλά είμαι εδώ, είμαι καλά και ελπίζω σε καλύτερες μέρες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μοχάμεντ.

Ο Αχμέτ ελπίζει να σπουδάσει στην Ευρώπη και να γίνει γιατρός. Πριν φύγει από τη Λιβύη, είχε ακούσει για την πρόσφατη τραγωδία των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε τον επειδή, όπως λέει, οι κίνδυνοι στη Σομαλία είναι μεγαλύτεροι από ό, τι στις βάρκες.

Αναφερόμενος στα μελλοντικά μεταναστευτικά κύματα, ένας καραμπινιέρης δήλωσε στο IPS: «Ο καιρός ήταν κακός αυτές τις μέρες, αλλά κοιτάξτε πόσο ήρεμη είναι η θάλασσα σήμερα. Περιμένουμε ότι θα φτάσουν πολλοί περισσότεροι μετανάστες».

Παρά το γεγονός ότι, φέτος στην Ιταλία, έχουν ήδη φτάσει πάνω από 25.000 μετανάστες, πολλοί σημειώνουν ότι η πραγματική «εποχή της μετανάστευσης» δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να απαντήσει στα αίτημα του Νότου για βοήθεια.

Επί του παρόντος, στη Μεσόγειος έχει οργανωθεί σχέδιο περιπολίας στο πλαίσιο της επιχείρησης Triton, μια λειτουργία ασφάλειας των συνόρων που διεξάγονται από τη Frontex, τον Οργανισμό διαχείρισης συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει ως στόχο να μην επιτρέπει την είσοδο στους μετανάστες. Η επιχείρηση Triton ήρθε να αντικαταστήσει τη Mare Nostrum, μια πρωτοβουλία  με ευρύτερο ποσοστό διάσωσης.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για την κρίση των προσφύγων στη Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε στις 23η Απριλίου, οι ηγέτες συμφώνησαν να τριπλασιάσουν τους πόρους για τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, αλλά αυτό απέχει πολύ από το μια συντονισμένη και ανθρωπιστική «ευρωπαϊκή λύση» στην κρίση του μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη τύπου της Frontex στην Κατάνια, Ewa Moncure, το νέο πρόγραμμα προσφέρει περισσότερες βάρκες με μεγαλύτερη χωρητικότητα, καθώς και έγκαιρη ανίχνευση από αεροπλάνα, με σκοπό να ενισχυθεί η δυνατότητα διάσωσης περισσότερων ανθρώπων.  

«Αλλά ακόμη και με τις καλύτερες προσπάθειες, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα βρεθούν την κατάλληλη στιγμή και ότι οι υπηρεσίες διάσωσης θα σώσουν τους πάντες , καθώς οι άνθρωποι που επιβαίνουν σε αυτά τα πλοία δεν έχουν εξοπλισμό ασφαλείας ούτε αρκετό νερό», τονίζει η Ewa Moncure.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.