Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Τί, ακριβώς, είναι η "Γαλάζια Σημαία" πού "απονέμεται", κάθε χρόνο, σε ακτές και μαρίνες;

Ακούμε γιά τίς "Γαλάζιες σημαίες" τών "Ακτών καί τών Μαρινών" χωρίς, οι περισσότεροι νά γνωρίζουμε περί τίνος, ακριβώς, πρόκειται. Ο πιό πολύς κόσμος νομίζει ότι τό θέμα αφορά, αποκλειστικά τήν "καθαρότητα τών υδάτων" καί τίποτε άλλο. 
Υποψιαζόμενος ότι δέν είναι -ακριβώς- έτσι τά πράγματα έψαξα καί βρήκα ότι : "πρέπει να τηρούνται επιπλέον 32 κριτήρια"
Διαβάστε τά παρακάτω διαφωτιστικά...
Δ.Ν.Α.
                                                                        *****
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί ένα αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές σύμβολο ποιότητας στον κόσμο, που απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Εκτός της απαιτούμενης εξαιρετικής ποιότητας των νερών κολύμβησης, πρέπει να τηρούνται επιπλέον 32 κριτήρια, τα οποία αφορούν την καθαριότητα, την οργάνωση, την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Ωστόσο καθώς οι «Γαλάζιες Σημαίες» απονέμονται έπειτα από αίτημα παράκτιων δήμων ή ξενοδοχειακών μονάδων που διαχειρίζονται οργανωμένες ακτές και μαρίνες, δεν αντικατοπτρίζουν την καθαρότητα του συνόλου των ελληνικών ακτών, αλλά αφορούν μόνο αυτές για τις οποίες έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα
 Εξάλλου έχει προκαλέσει εντύπωση η εμφάνιση «Γαλάζιων Σημαιών» δίπλα σε λιμάνια, βιομηχανίες και άλλες πηγές θαλάσσιας ρύπανσης.
Αν, δε, θελήσει κάποιος να εξακριβώσει την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε κάποια ελληνική παραλία, θα πρέπει να προστρέξει στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ : «Μητρώο ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης της Ελλάδας», όπου αξιολογείται η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης κατόπιν κατάλληλης στατιστικής επεξεργασίας των μικροβιολογικών δεδομένων. 
Ωστόσο τα πιο πρόσφατα παρεχόμενα στοιχεία αφορούν δειγματοληπτικούς ελέγχους του 2014! 
Από την άλλη, κατά παράδοξο τρόπο, κανένα από τα 1.518 ελεγχόμενα σημεία δεν χαρακτηρίζεται ως «επαρκούς» ή «ανεπαρκούς ποιότητας». 
Αντιθέτως, σχεδόν στο σύνολό τους, τα ελεγχόμενα σημεία χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικής ποιότητας» (1.495) και ως «καλής ποιότητας» (23).
  
Γιά νά εξακριβώσετε την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε κάποια ελληνική παραλία πιέστε :
«Μητρώο ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης της Ελλάδας»

 στοιχεία από : 1)Τάσος Σαραντής (Εφημερίδα τών Συντακτών)
                               2)Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (Μ.Κ.Ο.) καί
                               3)ΥΠΕΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.