Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ο εξεταστικός μαραθώνιος ξεκίνησε με... χαμόγελα


undefined  
Η επιλογή του θέματος της Εκθεσης χαρακτηρίζεται από την Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων επιτυχής και επίκαιρη λόγω του εορτασμού χθες, της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Επίκαιρο, από τα αναμενόμενα θέματα Εκθεσης και εντός ύλης, όπως και εντός των δυνατοτήτων των υποψηφίων, είναι το ωραίο κείμενο του καθηγητή Βασ. Λαμπρινουδάκη για την πολιτιστική κληρονομιά, που σηματοδότησε την έναρξη των πανελλαδικών χθες, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.
«Η επιλογή είναι επιτυχής», αναφέρει η χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων για το θέμα που αποτελεί διασκευή του κειμένου «Εμείς και οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης» του ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και περιλαμβάνεται στον συλλογικό τόμο «Διάζωμα-Κίνηση πολιτών για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων» (εκδόσεις Διάζωμα, 2009). Η επιλογή χαρακτηρίζεται, επίσης, από την Ενωση επίκαιρη λόγω του εορτασμού χθες, της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ενώ -όπως επισημαίνεται- «συμβάλλει στη συνειδητοποίηση, εκ μέρους των μαθητών, της σημασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Σαφή ερωτήματα
Κατά τ’ άλλα, αρκετοί υποψήφιοι αλλά και οι καθηγητές τους έκριναν το κείμενο αρκετά απαιτητικό ως προς τη σύνταξη της περίληψης, ενώ οι ασκήσεις κατανόησης ήταν πρωτότυπα διαμορφωμένες. Εξ ου και η παρατήρηση της ΠΕΦ ότι «οι υποψήφιοι καλούνται να διατυπώσουν τις σκέψεις τους σε μορφή εκφωνημένου λόγου, δηλαδή απαιτείται η δήλωση συγκεκριμένου επικοινωνιακού πλαισίου. Η ανάπτυξη του θέματος υποστηρίζεται επαρκώς από τις απόψεις του κειμένου. Τα ερωτήματα είναι σαφή, καλύπτουν το εύρος της ζητούμενης ανάπτυξης και ανταποκρίνονται στις γνωστικές και βιωματικές δυνατότητες των εξεταζομένων». Εξάλλου, όπως σημειώνει η ΠΕΦ, «το θέμα εντάσσεται στους Θεματικούς Κύκλους που αποτελούν διδακτέα ύλη του μαθήματος Εκθεση-Εκφραση της Γ’ Λυκείου».
● Πάντως, την εικόνα της χθεσινής πρώτης ημέρας των Πανελλαδικών συνέθεσαν τα χαμόγελα των υποψηφίων και η ικανοποίηση των καθηγητών τους. Αύριο, Τετάρτη, συνεχίζουν με Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.