Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Bloomberg: Πρώτη συμφωνία μέχρι την Κυριακή με παρέμβαση Τσίπρα

Δημοσίευμα επικαλούμενο αξιωματούχους

Αθήνα και Ευρωπαίοι εταίροι επιταχύνουν τις συνομιλίες για ξεπεραστούν τα εμπόδια και να υπάρξει συμφωνία μέχρι την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας πως στόχος είναι μια προκαταρκτική συμφωνία μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου και «παράγοντας-κλειδί» για την επίτευξη προόδου είναι η παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα για την επίσπευση των όλων διαδικασιών.
Παρά τα αντικρουόμενα μηνύματα που στέλνουν στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την προθυμία για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, διαφαίνεται η θέληση να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, αρχής γενομένης από σήμερα Πέμπτη και με στόχο μια προκαταρκτική συμφωνία έως την Κυριακή 3 Μαΐου, ώστε να πέσουν οι υπογραφές μέχρι το επόμενο Eurogroup της 11ης Μαΐου, αναφέρει το Bllomberg, επικαλούμενο δυο αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών.
«Παράγοντας-κλειδί» ίσως να αποδειχθεί η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει και να παίξει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ώστε να σημειωθεί πρόοδος. Κάτι που δείχνει ότι η κυβέρνηση εντέλει προτίθεται ίσως να κάνει αυτά που πρέπει για να εκταμιευτεί η δόση, καθώς δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια, ούτε ρευστότητα, σημειώνει το δημοσίευμα.
Παρόλα αυτά ενδέχεται η συμφωνία να «σκοντάψει» σε αντίθεση που καταγράφεται στους κόλπους της κυβέρνησης, επισημαίνει το Bloomberg, αναπαράγοντας την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για «κόκκινες γραμμές»στις διαπραγματεύσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά, οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και την αγορά εργασίας, καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις».
«Φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα στη μετατροπή των κουκίδων (bullet points) σε μέτρα», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε χθες στη Βιέννη και αναπαράγεται από το Bloomberg.
Τονίζοντας τη σημασία της συνόδου του Eurogroup στις 11 Μαΐου, ο Σέλινγκ σημείωσε ότι «υπάρχει σαφής αναγνώριση, ότι πρέπει να έχουμε αρκετά στις 11/5 για να μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση», χαρακτηρίζοντας καλό σημάδι την αναδιάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας.
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.