Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Οι κατευθυντήριες γραμμές Μαξίμου στο Brussels Group


Ολοκληρώθηκε, πρίν από λίγο(20:54), η σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης     

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
 Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Σπύρο Σαγιά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Στη συνεδρίαση έγινε εκτίμηση της κατάστασης και δόθηκαν κατευθύνσεις από τον πρωθυπουργό για το τι διεκδικεί η ελληνική πλευρά στην επανάληψη του Brussels Group την Τρίτη. Τα αιτήματα της Ελλάδας αφορούν το τρίπτυχο ρευστότητα-χρηματοδοτικό κενό-χρέος και ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων.
Στη διάρκεια της σύσκεψης διατυπώθηκε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα επιτευχθεί συμφωνία και ότι οι διαφορές σε ΦΠΑ, ασφαλιστικό, δημοσιονομικό και εργασιακά θα γεφυρωθούν.
Παράλληλα, επικρατεί η αίσθηση ότι στα εργασιακά η πίεση έχει υποχωρήσει ενώ στο ζήτημα του  ασφαλιστικού αναμένεται να βοηθήσει η αναγνώριση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι στον συγκεκριμένο τομέα υπάρχει πρόβλημα που κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά. Στο δημοσιονομικό η διαπραγμάτευση συνεχίζεται ενώ στο θέμα του ΦΠΑ η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι τελικά οι εταίροι θα πειστούν για την εφαρμογή των τριών συντελεστών, 7%, 14% και 22% που προτείνει η κυβέρνηση. 
από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.