Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Nέο Δ. Συμβούλιο στό Φεστιβάλ Αθηνών

Αλλαγές με ερωτηματικά στο Φεστιβάλ Αθηνών

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ
 Και χθες το μεσημέρι, από το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώθηκε άλλη μία αλλαγή Δ.Σ., αυτήν τη φορά του Φεστιβάλ Αθηνών. Η αλλαγή των μελών του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Αθηνών (Φ.Α.), που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, αιφνιδίασε ακόμα και στενούς συνεργάτες του υπουργού, που όχι μόνο προχθές αλλά ούτε και χθες δεν μπορούσαν να ανατρέψουν την αίσθηση «εκκαθαρίσεων» στον χώρο του πολιτισμού. Υποστήριξαν μόνο, χλιαρά, ότι το παρόν Δ.Σ. έχει μια συνάφεια και μια ποιότητα.

Το νέο Συμβούλιο
Τα νέα μέλη του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Αθηνών, που η θητεία τους λήγει τον Μάρτιο του 2015, όταν θα έληγε και των προηγούμενων δηλαδή, είναι τα ακόλουθα: Πρόεδρος παραμένει ο Γιώργος Λούκος. Αντιπρόεδρος ο δικηγόρος Γεώργιος Αντωνακόπουλος (στη θέση της Ηρας Ράλλη-Βαλσαμάκη). Νέα μέλη: η Καλλιόπη Σαρανταένα (υπάλληλος του ΥΠΟΠΑΙΘ) στη θέση της Μαγδαληνής Μπέλλα-Καλλιτσάντση. Ο αρχιμουσικός της Καμεράτας, Γιώργος Πέτρου, στη θέση της Σοφίας Στάικου. Η ηθοποιός Μάγια Λυμπεροπούλου στη θέση της Μαρίας Χατζηνάσιου. Η καθηγήτρια στο New York University Ελένη (Λιάνα) Θεοδωράτου στη θέση του Ελευθέριου Κουλιεράκη. Παραμένει ως μέλος ο Πολυχρόνης Πολυχρονόπουλος.

Πριν από την ανακοίνωση των ονομάτων, ουδείς από τα πρώην, πλέον, μέλη του Δ.Σ. είχε ενημερωθεί (από το υπουργείο παραδέχθηκαν την παράλειψη). Κάποιοι, δε, το έμαθαν από δημοσιογράφους. Ο Γιώργος Λούκος δήλωσε χθες στην «Κ» ότι το υπουργείο τον είχε ενημερώσει ότι θ’ αλλάξει το Δ.Σ., αλλά διευκρίνισε ότι ήταν πρωτοβουλία του υπουργείου και όχι δικό του αίτημα. Και συμπλήρωσε ότι οι δύο δικές του προτάσεις ήταν η Μάγια Λυμπεροπούλου και ο Γιώργος Πέτρου.

Πάντως, εκτός του ότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κάποια από τα μέλη του Δ.Σ. προέρχονται από το περιβάλλον του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, εντύπωση κάνει η εσωστρεφής κατεύθυνση των επιλογών. Οταν, μάλιστα, ο αν. υπουργός Πολιτισμού, στη φετινή συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ, αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στον τρόπο που το Φ.Α. συνέδεσε το ελληνικό κοινό με την τέχνη και τους καλλιτέχνες του κόσμου.

Ανατρέξαμε, λοιπόν, στη σύνθεση του πρώτου Δ.Σ. του Φεστιβάλ Αθηνών, όταν ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του ο Γιώργος Λούκος: Αντιπρόεδρος Αγγελος Δεληβοριάς. Μέλη: Λουκάς Τσούκαλης, Νίκη Τζούδα, Vincent Baudriller (διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν), Nigel Redden, Alistair Spalding. Οι δύο τελευταίοι, από Αμερική και Βρετανία, διοικούσαν σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.

Η απλή κίνηση μιας αλλαγής Δ.Σ. γίνεται πρώτο θέμα όταν πιστοποιεί τη συνέχιση εσφαλμένων κινήσεων.

από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.