Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Οδοστρωτήρας σέ ύψος 3.000 πόδια (minimum) στή Μύκονο!

Διάδρομος (από)προσγειώσεως Μυκόνου
Διάβασα κάπου καί λωλάθηκα :
"Σοβαρά προβλήματα στον διάδρομο απογείωσης προσγείωσης εμφανίζει το αεροδρόμιο της Μυκόνου.  Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγο,  οι αρμόδιες αρχές του αεροδρομίου έλαβαν την απόφαση να “κλείσουν” το αεροδρόμιο εως τις 19:00 (εως ότου επισκευαστεί) λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο αεροδιάδρομος, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν πτήσεις τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ενώ αεροσκάφος είχε λάβει θέση για απογείωση, τελικά φαίνεται να μην έλαβε έγκριση από τον Πύργο ελέγχου λόγω της ακαταλληλότητας του αεροδιαδρόμου".
 (οι υπογραμμίσεις δικές μου)
                                                                                                     ***
Ο οδοστρωτήρας πού θά πετάξει στά 3.000 πόδια, minimum!
 Τί είναι αεροδιάδρομος : Η λέξη "αεροδιάδρομος" συχνά κακοπαθαίνει και χρησιμοποιείται λανθασμένα. Αιτία της σύγχυσης είναι ότι πολλοί πού μιλούν ή γράφουν, αγνοούν ή ξεχνούν ότι ο αεροδιάδρομος βρίσκεται αυστηρά στον αέρα και όχι στο έδαφος. Για την ακρίβεια, "αεροδιάδρομος" είναι ένας οριοθετημένος διάδρομος στην ατμόσφαιρα (μ' άλλα λόγια πρόκειται για ένα νοητό κατασκεύασμα), μέσα στον οποίο η πτήση αεροσκαφών είναι απόλυτα ελεγχόμενη. Το αγγλικό αντίστοιχο της λέξης αεροδιάδρομος είναι air corridor (από εδώ προέκυψε το μεταφραστικό δάνειο που μας έδωσε τον αεροδιάδρομο), καθώς επίσης και air lane, airway, skyway.
Πολλοί όμως (πάντως όχι οι γνώστες του χώρου της αεροπλοΐας), πάνω στην προσπάθειά τους να δηλώσουν το διάδρομο (αποπροσγείωσης) που έχουν τα αεροδρόμια, χρησιμοποιούν λανθασμένα το "αεροδιάδρομος" για να τον περιγράψουν.
Γιά νά μήν τρέχουμε σέ βιβλιοθήκες νά τί λέει καί τό Βικιλεξικό :
Open book 01.svg Ουσιαστικό
αεροδιάδρομος αρσενικό
  1. ΄(αεροπορικός όρος): ο ειδικά οριοθετημένος διάδρομος στην ατμόσφαιρα μέσα στον οποίο υποχρεούνται να κινούνται τα αεροσκάφη, υποκείμενα στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας

Nuvola filesystems services.svg Σημειώσεις

Συχνά συγχέεται με το διάδρομο αποπροσγείωσης των αεροδρομίων (runway), δηλαδή τον πραγματικό και όχι νοητό χώρο στον οποίο προσγειώνονται ή από τον οποίο απογειώνονται τα αεροσκάφη.
                                                                                                    *****
Στήν καθημερινή ομιλία είναι ανθρώπινο καί συγχωρητέο τό λάθος
Στό γραπτό δημόσιο λόγο όμως, -τών έντυπων ή ηλεκτρονικών μέσων- η λανθασμένη καί ανακριβής διατύπωση παράγει καί αναπαράγει "ψευδή" (καί κατά τούτο κακή "γνώση"
Θέλει, μεγάλη, προσοχή η χρήση τής γραφίδας.
 Όχι νά "γράφουμε" (ή ακόμη καί νά αντιγράφουμε) κι όποιον πάρει ο ...Χάρος! 
Χρειάζεται, από κάποιον πού νά ξέρει -σχετικά καλά- τή γλώσσα, κάποιος υποτυπώδης έλεγχος...
Γιά νά νοιώθουν, στό κάτω-κάτω, οι αναγνώστες ότι "απολαμβάνουν" τήν στοιχειώδη υπόληψη πού -a priori- τούς αναλογεί...
Δ.Ν.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.