Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Καλοκαιρινές διακοπές με επαγγελματίες της ελληνικής θάλασσας και αλιείας


ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ
 Είναι από τις σταθερές εικόνες –και αγαπημένο φωτογραφικό κάδρο– τα καλοκαίρια στα νησιά. Ο ψαράς που απλώνει τα δίχτυα του στον μώλο και υπομονετικά τα ξεμπερδεύει, που τα πρωινά πουλάει την ψαριά στις τοπικές αγορές, τα φωτάκια από τις ψαρόβαρκες που λαμπυρίζουν στο νερό τις νύχτες. Μαγικός κόσμος αυτός της επαγγελματικής αλιείας και πλέον προσβάσιμος σε όλους.
Επειτα από διαβουλεύσεις χρόνων, τον περασμένο Ιανουάριο θεσπίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και στη χώρα μας του αλιευτικού τουρισμού. Με μια απλή ειδική άδεια, όλοι οι επαγγελματίες ψαράδες μπορούν να δέχονται επιβάτες στο σκάφος τους, είτε για αναψυχή, είτε για ψάρεμα, εξασφαλίζοντας έτσι ένα έξτρα εισόδημα και επιτρέποντας στους αναρίθμητους λάτρεις της αλιείας να ανακαλύψουν τα μυστικά της. Ηδη, εκατοντάδες επαγγελματίες έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους στις αρμόδιες υπηρεσίες για να λάβουν την ειδική άδεια και να προλάβουν τη σεζόν. «Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο σε όλη τη χώρα. Ηταν αίτημα χρόνων από την πλευρά των ψαράδων, ιδίως σε τουριστικές περιοχές, καθώς έτσι μπορούν πολύ εύκολα να βγάλουν ένα δεύτερο μεροκάματο. Οι περισσότεροι στις σημερινές συνθήκες δεν βγάζουν ούτε για το πετρέλαιο», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Λουρδής, μηχανολόγος-μηχανικός στο επάγγελμα και ψαράς στην καρδιά (τόσο ο παππούς όσο και ο πατέρας του ασχολούνταν με τη θάλασσα), ο οποίος εδώ και χρόνια προωθεί την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στη χώρα.
Πρόσφατα, μάλιστα, έστησε μια νέα καινοτόμα επιχείρηση, τα «Ταξίδια Ψαρέματος», που φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί την αναμενόμενη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα (fishingtrips.gr), όπου αφενός οι επαγγελματίες αλιείς μπορούν να καταχωρίζουν τα σκάφη τους και αφετέρου οι ενδιαφερόμενοι να «κλείνουν» τα ταξίδια τους με αυτά. «Μέχρι σήμερα, εάν εγώ ήθελα να μπω στη βάρκα του πατέρα μου, δηλαδή σε επαγγελματικό σκάφος, έπρεπε να με... προσλάβει», εξηγεί. «Αντίστοιχα, για να μπούμε σε ερασιτεχνικό σκάφος, έπρεπε όλοι να έχουμε ερασιτεχνική άδεια ψαρέματος. Δουλεύοντας για χρόνια στο εξωτερικό και συμμετέχοντας σε τέτοια ταξίδια ψαρέματος, αναρωτιόμουν πάντα γιατί να μην μπορούμε και στην Ελλάδα να εκμεταλλευτούμε τη ναυτοσύνη μας». Οπως λέει, ανεβαίνοντας κάποιος σε ένα επαγγελματικό σκάφος ψαρέματος, βλέπει και μαθαίνει πολύ περισσότερα, πώς σηκώνουν τα παραγάδια, τα δίχτυα τους... Τη δυνατότητα αυτή αναμένεται να εκμεταλλευτούν και πολλοί ερασιτέχνες ψαράδες (200.000 σε όλη τη χώρα), που σήμερα συντηρούν το χόμπι τους καταβάλλοντας υπέρογκα ποσά.
«Αντί να πληρώνουν ένα σωρό λεφτά για να βγαίνουν για ψάρεμα 20 φορές τον χρόνο, θα μπορούν να χρησιμοποιούν κάποιο επαγγελματικό σκάφος». Και ο άγραφος νόμος λέει: ό,τι πιάσει ο καθένας δικό του.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.